ОВАКО ДОБРЕ САРМЕ никада нисте јели- овај рецепт крије један тајни састојак, захваљујући њему биће никад укусније
Димензија укуса српског заштитног знака промениће се ако је будете овако припремали!
Једно од најомиљенијих јела у домаћој кухињи свакако су сарме. Ове укусне, сочне и богате ролне од купуса увек су на столу за празнике, али и у свакодневним приликама.
Данас вам доносимо рецепт за најбоље домаће сарме које ће сигурно освојити све чланове ваше породице и пријатеље.
За припрему сарми, кључни састојак је фил. Мешавина млевеног меса, пиринча, лука и зачина ствара богат укус који долази до изражаја током дугог кувања. Млевено месо, по могућству мешавина свињетине и говедине, даје сочност, док се пиринач у филу савршено упија и задржава влагу, чинећи сарме меканим и сочним.
Као зачини се користе црни бибер, димљена паприка и бели лук, који доприносе ароматичности сваког залогаја. Важно је да фил буде добро измешан и охлађен пре него што почнете с пуњењем сарми.
Састојци
За фил:
500 г млевеног меса (мешавина свињетине и говедине)
1 веза црног лука
1 веза першуна
1 шоља пиринча
1-2 чена белог лука, ситно исецкана
1 кашичица млевеног црног бибера
Со по укусу
1 кашичица млевене црвене паприке (по могућству димљене, за бољи укус)
За сарму:
1 веза киселог купуса (ако немате киселог, можете користити свеж купус и спремити га за кисело)
1 кашика масти (или уља)
1 ловоров лист
1 кашичица млевене црвене паприке (по жељи)
200 мл парадајз соса или 2-3 свежа парадајза
1 кашичица сувог зачина (опционо)
Со и бибер по укусу
Припрема фила
У тави загрејте мало уља и пропржите ситно исецкани црни лук док не постане стакласт. Додајте млевено месо и пржите га док не порумени. Додајте бели лук, першун, црвену паприку, со и бибер, и све добро сједините. Додајте пиринач (не скуван) и све добро промешајте. Оставите да се фил охлади пре него што почнете са пуњењем сарми.
Припрема купуса
Ако користите кисели купус, пажљиво одвајајте листове и уклоните дебелу средину. Ако користите свеж купус, обарите га у води да омекша (око 10 минута). На сваки лист купуса ставите мало фила (око 1-2 кашичице) и савијте сарму тако да крајеви буду уврнути, а пуњење остане затворено.
Слагање сарми у лонац
На дно лонца ставите неколико листова купуса и мало масти (или уља). Започните слагање сарми у круг, једну до друге, тако да се све добро упакују. По средини ставите ловоров лист и мало млевене паприке. Преко сарми, додајте парадајз сос или исецкане парадајзе, а затим све прелијте са мало воде (само да покрије сарму).
Кување
Покријте лонац и кувајте сарме на лаганој ватри око сат и по до 2 сата, повремено доливајући воду по потреби.
Сарме можете кувати и у пећници, на 180°Ц, сат и по до два, покривене алуминијумском фолијом.
Послуживање
Када су сарме куване, сервирајте их са љутеницом, по жељи. Уз ово можете послужити и домаћи хлеб.
Тајна кувања сарми
Сарме је најбоље кувати на лаганој ватри, тако да се све ароме прожму и месо постане мекано и сочно. Сарме можете кувати у великом лонцу на шпорету, или их ставити у рерну на 180°Ц, прекривене алуминијумском фолијом. Кухање траје око 1,5 до 2 сата, а повремено можете додавати мало воде, како би сармама било довољно течности.
Оно што сарми даје додатну арому јесте парадајз сос, који се ставља током кувања, заједно са ловоровим листом. Парадајз сос или исецкани свежи парадајзи уносе благу киселост која уравнотежује богатство меса и зачина.
За оне који желе додатну димензију укуса, можете додати димљено месо у фил. Димљена сланина или кобасица дају посебан шмек, чинећи сарме још богатијим. Такође, сарме можете припремити унапред и оставити их у фрижидеру до кувања, па тако уштедети време када вам је потребно.
Овај рецепт је савршен за све љубитеље традиције и домаће кухиње, јер нуди једноставан, али укусан начин припреме сарми које ће засигурно постати хит на вашем столу.
Пријатно!