ОВИ ЉУДИ ГОТОВО НИКАД НЕ БОЛУЈУ ОД СРЧАНИХ БОЛЕСТИ: Ако будете радили исто, нећете ни ви
У чему је тајна?
Народи познати по љубави према риби, Ескими и Јапанци, врло ретко имају срчане болести. Један од разлога за то је што риба штити крвне судове од таложења лоших масноћа. Са друге стране, већина у Србији ће се пре одлучити за ћевапе уместо за рибу, што се једним делом може повезати и са великим бројем оболелих од кардио-васкуларних болести у нашој земљи.
,,Велики је значај рибе у људској исхрани, то је утврђено научним студијама. Управо зато нутриционисти саветују да се на трпези нађе два пута недељно, како код одраслих, тако и код најмлађих'', каже нутриционисткиња Милка Раичевић.
Рибље месо препуно је материја које позитивно утичу на мождане функције, памћење, кости, крвне судове, срце, вид, а колико је риба важна за наше здравље најбоље показује чињеница да се у њој налазе есенцијалне амино киселине које су неопходне за очување здравља, а које људски организам не може сам да синтетише.
Зашто је риба добар извор протеина?
Конзумирањем рибе побољшава се опште здравствено стање јер је риба богата протеинима, есенцијалним масним киселинама, витаминима А, Д и К, док морска риба садржи јод, калијум, натријум, бакар, као и витамине Б групе неопходне за рад нервног система и Омега 3 масне киселине.
Омега три масне киселине утичу на смањење концентрације холестерола и триглицерида, делују на смањење крвног притиска и смањују могућност инфаркта.
Такође, бројна научна истраживања показала су да омега три масне киселине имају антидеспресивно дејство на људски организам, а посебно је занимљива студија која је истраживала утицај Омега 3 киселина на интелигенцију – дошло се до закључка да маме које су у трудноћи чешће јеле рибу рађају децу која се боље сналазе на тестовима интелигенције, моторичких вештина и социјалних капацитета.
Које су предности свеже смрзнуте рибе?
,,Свеже смрзнута Фриком риба је висококвалитетна и из дивљег улова, што значи да се риба креће и храни у свом природном окружењу, има мањи проценат масти, већу густину мишићних влакана, већи проценат везивног ткива у односу на гајену рибу, због цега је боља текстура и укус меса. Након улова, риба се одмах третира методом брзог смрзавања чиме се обезбеђује очување свих нутритивних вредности'', каже нутриционисткиња Раичевић.
Не дајте да вас недостатак кулинарских вештина обесхрабри да уживате у укусу рибе и њеном благотворном дејству на здравље - Фриком свеже смрзнута риба је већ очишћена што ће вам значајно олакшати припрему. Остаје да само додате мало лимуна, белог лука, першуна или другу омиљену маринаду и уживате у свом здравом оброку.