ПОМОЗИ СЕБИ: 10 супер моћних намирница у борби против карцинома дојке!
Ова злоћудна болест само вреба!
Рак дојке најчешћи је облик тумора код жена, а од ове злоћудне болести месечно оболи чак 250 жена, док њих 90 губи битку против болести. Целог октобра обележава се месец борбе против рака дојке.
Рак дојке чини 25 посто свих карцинома код жена па је важно превентивно прићи том проблему.
- Светска здравствена организација предвиђа да ће се број оболелих од рака повећати с 14 милиона у 2012. на 24 милиона у 2035., док ће број умрлих порасти с 8,2 милиона на 13 милијуна годишње - упозорава др. мед. Илона Сушац, специјалистица онкологије и радиотерапије из Поликлинике Ељуга и подпредседница Хрватске лиге против рака
НИЈЕ СРАМОТА: Свака друга Српкиња пати од ове бољке! Решите се МУКА заувек!
Иако је генетика битна и знанствена истраживања јасно повезују постојање генетских мутација с конкретним врстама и подврстама рака код људи, да би дошло до развоја туморске болести потребан је још низ штетних ствари који, зависи од снаге и дужоне деловања, битно утичу на место појављивања тумора у организму, брзину његовог развоја и прогнозу болести.
ОТКРИВЕНО: Жути зуби су БОЉИ од белих, ево и зашто!
- Кад би жене одлазиле на ултразвучни преглед дојки од 25. године једанпут годишње, на мамографију од 40. сваке две до три године те на гинеколошки преглед с Папа тестом и ултразвуком једанпут годишње, велик део злоћудних тумора ових органа, открио би се у фази у којој је могуће излечење - истиче др. Сушац.
Пазите на симптоме
Ако на грудима примијетите симптоме као што је тврди чвор или задебљање, отеклину, топлину, црвенило коже, промену у величини или облику дојке, издизање, бол на једноме месту које не пролази, увлачење или набирање коже, сврбеж, раницу покривену крастицама или осип на брадавици те увлачење или исцедак из једне брадавице који почиње нагло и јавља се из само једног отвора на брадавици, битно је да се одмах јавите доктору, упозорава Сушац.
У тренутку у којем се квржица може напипати или је дошло до наведених промена, рак је често узнапредовао. Стога је важно редовно обављати превентивне прегледе (мамографију и ултразвук), којима се рак дојке може открити у фази у којој се још не може напипати односно видети.
Самопреглед
Зато редовито прегледавајте груди, најбоље седми дан након почетка циклуса. Ако сте у постменопаузи, изаберите први или задњи дан у месецу. Најбоље се прегледавати пре или током туширања.
Обратите позорност на промене у величини, облику или положају брадавице те иде ли крв или исцедак из њих. Потражите има ли квржица, задебљања или набора на кожи. Такође, пазите на упале или осип на дојкама, јесу ли вене истакнутије него обично те имате ли друкчији осећај у некој од дојки. Приметите ли било што необично, посетите лекара. У већини случајева реч је о безопасним квржицама. Имате ли више од 50 година, уз редовити самопреглед, обавезно и на мамограм једанпут годишње.
Корисни кораци за спас од карцинома
1. Престаните пушити:
Сматра се да је пушење главни фактор ризика за око 20 посто глобалне смртности од рака и око 70 посто глобалне смрти од рака плућа, упозорава онкологиња Илона Сушац.
2. Регулирајте тежину:
Дебљина се сматра значајним узроком појаве ендометријског рака, рака гуштераче и рака бубрега, жучног мехура и рака дојке.
3. Телесна активност:
Британски стручњаци тврде како би чешће физичке активности, попут жустрог ходања барем три пута по пола сата дневно, годишње само у тој земљи спречило 10.000 случајева рака дојке и дебелог црева.
4. Редовни самопрегледи:
Пазите на промене у величини, облику или положају брадавице те иде ли крв или исцедак из њих. Потражите квржице, задебљања, наборе, упале или осип на дојкама.
5. Здрава прехрана:
Прехрана на бази пет оброка воћа и поврћа на дан, уз увођење рајчице, цитруса, зеленог лиснатог поврћа, лука и чешњака, с доста црног и зеленог чаја, сматра се главним видом превенције. Медитеранска прехрана такође је добар избор.
10 намирница у борби против рака дојке
1. Кељ, брокула, карфиол
Купусњаче се повезују с превенцијом рака због глукозинолата које садрже. Глукозинолати се метаболичким путем претварају у индоле и изотиоцијанате који су међу највише истраживаним спојевима када се ради о превенцији рака. Што краћим загријавањем овог поврћа богатог и сумпором задржат ћете одређену количину лековитих сумпорних спојева.
2. Бобичасто воће
Садржи снажне антиоксидансе, попут антоцијана, који дјелују протуупално и штите станице ДНК од оксидативног оштећења. Такођер показују инфибирајуће дјеловање на раст станица рака. Након сезоне слободно уживајте у замрзнутом бобичастом воћу из продаваоница или властитог замрзивача.
3. Куркума
Активна компонента куркуме - куркумин - у лабораторисјким истраживањима показао је дјеловање на умножавање станица рака, а додатно штити организам од упалних процеса. Од зачина се препоручују још и ђумбир, чили, чешњак, мајчина душица, мажуран, першин, оригано, босиљак, ким те коријандар, саветује нутриционистица Наташа Шоштарић.
Црвено месо може да подстакне рак дојке
4. Грожђе
Слично као и бобице, највеће богатство грожђа може се приписати његовим антиоксидансима, посебице танинима који у лабораторисјким истраживањима показују потенцијал за инхибирање раста туморских станица. Једите и индијски огрозд – често се продаје као ‘АМЛА прах’.
5. Соја
Изофлавони, спојеви који се налазе у соји, повезују се с блокирањуем везања естрогена на станице рака који их потиче на раст, но додатна истраживања на ту тему су још потребна. Требало би избјегавати биљна уља - сојино, сунцокретово, кукурузно, уље шафранике, те производе на бази биљних масноћа.
Излечила РАК ДОЈКЕ и смршала 12 килограма, а јела је шта је хтела
6. Уз гљиве и шољу чаја
Нека истраживања су показала повезаност између конзумације гљива и смањења ризика од појаве рака, а повезује се са способношћу гљива да регулирају естроген. Показало се да унос свјежих (минимално 10 г дневно) и сушених гљива (минимално 4 г дневно) смањује ризик од карцинома дојке за 64, односно 47 посто. Додатни учинак је утврђен код жена које су уз гљиве пиле и шољицу зеленог чаја.
7. Бели лук
Бели лук садржи сулфорне спојеве, који су одговорни и за снажан окус чешњака, а чије дјеловање се повезују с инхибицијом раста туморских станица и дјелују протуупално те антимикробно. Сматра се једном од најучинковитијих антиканцерогених намирница.
8. Наранџе
Наранџе садрже флавоноиде који смањују раст туморских станица, а додатно су извор витамина Ц, једног од најснажнијих антиоксиданса, који дјелује инхибирајуће на слободне радикале и на тај начин штити станице од оштећења. Најкорисније су наранџе и грејп. Једите најмање 75 грама плодова агрума.
9. Лук додајте салати
Исто као бели лук, и лук припада породици поврћа које садржи сулфурне спојеве који се повезују с инхибицијом раста туморних станица те убрзавањем репарације оштећених ДНК станица.
Ако редовно радите ОВЕ ствари, три пута су веће шансе да добијете РАК ДОЈКЕ!
10. Време је за шипак
Богат је протупалним антиоксидансима полифенолима, који могу пружити заштиту од настанка рака дојке. Истраживања показују да фитокемикалије смањују ослобађање ензима ароматазе, који потиче ослобађање хормона у ткиву дојки. То је важно јер рак овиси о хормонима, односно он се храни хормонима попут естрогена, а потом расте и шири се.
Кампања "Упознај своје лимуне" Светске организације за рак дојке
У сврху подизања свијести о праводобном откривању рака дојке, Свјетска организација за рак дојке покренула је кампању под називом ‘Упознај своје лимуне’ којим потиче на редовито обављање самопрегледа. На страницама организације објављена је вирална фотографија која приказује у каквим се све облицима рак дојке може “приказати” на грудима.
Дојење може смањити ризик од рака дојке
Ризик расте с добом жене. Тако ће жена од 70 година имати 10 пута већи ризик обољети него жена у доби од 30 година. Такођер, ризик се смањује с бројем порођаја, доби првог порођаја и трајањем дојења. Нпр, ризик оболевања за жене које први пут роде прије двадесете године је 50 посто мањи него у оних које први пут роде након 35. године. Ризик се јако смањује са сваком годином дојења за око четири посто и са сваким порођајем за око седам посто.