Посне кифлице мекане као душа - Брзо се спремају, а укус је невероватан, један састојак даје им дивну златну боју
Рецепт погодан за овај период поста
Почео је Божићни пост, а кифлице које можете јести и када се припремате за причест, јер су "на води", олакшаће вам пост и учинити да не осећате губитак енергије и глад.
Припремате их по жељи, могу бити слане и слатке. Разлика је само у томе што ћете за премаз сланих у воду додати со, а за премаз слатких - шећер и унутра ставити џем, док слане остају празне.
Потребни састојци:
- 400 мл млаке воде ( 100мл за премазивање кифли)
- 1 кашичица шећера
- 2 кашичице соли
- 1 кашичица куркуме
- 1 кашичица сирћета
- 20 грама свежег квасца
- 1 прашак за пециво
- 700 грама брашна ( 1 кашика за премазивање)
Начин припреме:
Квасац потопите у топлу воду и додајте шећер. Када квасац надође помешајте га са брашном претходно помешаним са праском за пециво, а онда у све то додајте куркуму, сирће и со.
Замесите тесто и оставите да одстоји пола сата. Потом развијте кифлице па оставите у плеху док не надођу. Прокувајте воду, со/шећер и брашно па врелим премажите надошле кифлице.
Пеците их око 30 минута у претходно загрејаној рерни на 200 степени.