ПРЕСТАНИТЕ ДА РАТУЈЕТЕ СА ХРАНОМ И СВОЈИМ ТЕЛОМ: Дијететичарка саветује како да исхраном регулишете стрес
Поред других алата који нам могу бити од користи када причам о анксиозности – правилне навике нам могу бити добар савезник!
Не постоји чудесна суперхрана или група намирница која ће спречити анксиозне мисли, као што не постоји ни једна храна која погоршава анксиозност.
Дијететичарка Ерин Шулберг каже:
- По мом мишљењу, идеја да је избацивање читавиһ група хране решење за анксиозност је проблематична и ствара конфузију за нас и за наша тела - и додаје да постоји толико опречних информација о исхрани и да су многи људи преоптерећени и збуњени око тога шта ће им највише користити.
Овако се ХРАНЕ МОНАСИ са СВЕТЕ ГОРЕ - Здрава храна без конзерванса, ове намирнице су обавезне на трпези
ПРАВИ УДАРАЦ У СТОМАК! Намирнице које важе за здрав доручак, али су заправо прави СТРЕС за организам ујутру
Савети за управљање анксиозношћу помоћу исхране
Не гладујте
Умерена и довољна количина хране је један од основниһ аспеката култивације и одржавања физичког, менталног и емоционалног благостања.
Нередовна и слаба исхрана – без обзира на разлог – утиче на нашу способност да се фокусирамо, регулишемо емоције, доносимо одлуке, управљамо импулсима и размишљамо рационално, све те функције су важне у свакодневном управљању анксиозношћу.
Дакле, важно је да обезбедимо енергетску адекватност, па се поставља питање колико треба да једемо.
Сви смо рођени са хормонски регулисаним знаковима глади и ситости који нам говоре колико нам је потребно и када смо готови. Када слушамо и верујемо овим сигналима ми им дозвољавамо да воде наш унос хране, задовољићемо наше енергетске потребе. Имајте редовне оброке – тако одржавате стабилан ниво шећера у крви.
Поштујте знаке глади и ситости: Често се догађа да анксиозност утиче на то да не примећујемо сигнале глади и ситости и у том случају користите аларме и упозорења као подсетнике да бисте редовно јели.
Укључите храну у којој уживате!
Уравнотежите сва три макронутријента (укључујући угљене хидрате!)
Угљени хидрати су, у ствари, омиљени извори горива за наше тело и мозак и требало би их редовно укључивати у оброке и ужине, заједно са мастима и протеинима.
Сва три макронутријента су важна јер подржавају уравнотежену хемију мозга, ментално функционисање и емоционалну регулацију. Протеини, угљени хидрати и масти играју виталну улогу у синтези и коришћењу неуротрансмитера који стабилизују расположење у нашем мозгу.
Нормализујте сву храну
Ако стално ратујемо са храном и нашим телима, сигурно ћемо живети са повећаном анксиозношћу. Анксиозност и стрес због тежине и исхране могу довести до доношења одлука о исхрани које заправо продубљују анксиозност и стрес. У нашој култури која идеализује мршавост, постоји искривљен осећај колико енергије заправо треба нашим телима и мозговима да би функционисали, не само исправно већ и оптимално. Ако намерно недовољно једемо да бисмо изгубили тежину, постављамо физиолошке темеље за повећан стрес, хипербудност према претњи и ниску доступност енергије ћелијама.
Бити у тим компромитованим стањима може повећати анксиозност и мисаоне обрасце који утичу на свакодневни живот.
- Ако откријете да сте узнемирени око хране и да она заузима више менталног простора од онога што се чини здравим, добро место за почетак је да не осуђујете храну коју бирате да једете јер не постоји добра или лоша храна. Сва храна нам даје енергију и долази у много различитих облика, каже Шулберг.
Укључите умирујуће праксе у оброке
Дубоко дисање, умирујући оброци са неким кога волите, кратка молитва – запамтите да је подједнако важно и како једемо као и шта једемо.