Најбољи је за ПРОЛЕЋНИ ДЕТОКС - Пуна су дворишта ове биљке, а чај чисти крв, помаже код камена у жучи
Да бисте енергију тела ускладили са енергијом пролећа, потребно је да у јеловник, осим сировог поврћа и воћа, додате и зачинско биље, попут коприве, поточарке, руколе и маслачка, које ће вам помоћи да очистите организам од токсина, накупљених преко зиме. Да ли сте знали да лишће маслачка јача јетру? Испробајте!
Маслачак је распрострањен широм нашег подручја и вредело би знати његова лековита својства. Ова биљка се данас употребљава у исхрани широм света али и за лечење. Цела биљка је јестива тако да има много народних рецепата на којима се налазе неки од делова маслачка.
Маслачак се користи за лечења инфекција, вируса и отеклина. Такође, истраживања су показала да има благи диуретички ефекат, као и да стимулише проток жучи. Маслачак прочишћава мокраћне путеве па има благотворно дејство на бешику и бубреге, подстиче апетит и варење хране и смањује ниво холестерола у крви.
Постао ТАТА по други пут! У породицу Миодрага Радоњића стигла принова, познато и ког је ПОЛА БЕБА
СЕВНУЛА цела ДОЈКА у програму УЖИВО! Јовани Јеремић се десио ПЕХ у емисији, од ових кадрова може да вам СТАНЕ СРЦЕ
Листови маслачка у себи садрже витамине А, Ц, Д и витамине Б комплекса. Због бројних хранљивих материја које у себи садржи лишће маслачка се обично препоручује као додатак исхрани за труднице и за жене у постменопаузи, најчешће у облику салате.
Свеже стабљике маслачка могу растворити чак и камен у жучи, регулишу метаболизам, прочишћавају крв, а народна медицина препоручује стабљике маслачка као помоћно средство у лечењу шећерне болести.
Од свежих цветова маслачка прави се сируп или мед против кашља.
Чај од корена маслачка већ вековима се употребљава за негу лица и испирање очију. У јесен, када се бере, корен маслачка садржи високе дозе инулина (40%) који добро делује на пробаву. У пролеће, корен садржи само 2% инулина.
Чај од корена маслачка
Састојци: – 1 кашика сувог уситњеног корена маслачка; – 2 дл воде. Припрема и коришћење: 1. Биљку ставити у воду и када проври, кувати неколико минута на лаганој ватри. 2. Поклопити и оставити 15 мин да одстоји. 3. Процедити и засладити по жељи. Чај од сувог листа маслачка Састојци: – 10 гр сувог листа маслачка; – 250 мл воде.
Припрема и коришћење: 1. Биљку потопити у воду и оставити 12 сати да одстоји. 2. Када проври, кувати још 10 мин и засладити кашиком меда. 3. Ујутру попити мању шољу чаја, а у току дана једну већу. Чај од корена и листова маслачка Састојци: – 60 гр корена и листова маслачка; – 1 л воде. Припрема и коришћење: 1. Биљку прелити врелом водом и оставити 10 мин да одстоји. 2. Процедити и пити шољу чаја пре сваког оброка.
Чај од маслачка који олакшава мокрење
Састојци: – 30 гр маслачка; – 30 гр раставића; – 30 гр ситнице; – 10 гр кукурузне свиле; – 1/2 л воде. Припрема и коришћење: 1. Три кашике мешавине потпарити кључалом водом. 2. Поклопити и процедити после два сата. 3. На свака два сата узимати по кашику чаја.
Србија Данас