РЕЦЕПТ: Шта је дан без укусних МАКАРОНСА?
Нема особе која може да одоли овом савршеном залогајчићу.
Један од дефинитивно најпопуларнијих слаткиша данашњице јесу макарони. Осим феноменалног укуса ови ситни колачићи изгледају преслатко, тако да су сјајна опција за поклон или послужење на слављима.
Најбоља ствар у свему је та што можеш да пустиш машти на вољу и да се играш бојама и укусима и сваки пут направиш неку нову комбинацију!
Ипак, мана овог слаткиша јесте што има јако ,,пипав” процес прављења и ако не поштујеш рецепт осуђена си на пропаст. Да се то не би десило, ми ти доносимо најпрецизнији и најдетаљнији рецепт за макаронсе.
Погледај и сазнај како да их спремиш и потпуно одушевиш драге особе!
Од презрелих банана направите преукусне палачинке, ево и како (ВИДЕО)
Савет:
Вече пре остави беланца на собној температури. Тако ће се угрејати и биће лакше умутити их у снег. Добра идеја је и да вече пре направиш и крему па их добро охладиш у фрижидеру тако да те сутрадан само чека .
Потребни састојци:
За макаронсе:
90 г беланаца собне температуре (отприлике 3 јајета),
30 г кристал шећера,
110 г бадема,
200 г шећера у праху.
За крем (основни рецепт):
2 жуманцета,
40 г кристал шећера,
50 мл млека,
100 г маслаца собне температуре.
А ево како се припремају...
Корак 1.
Бадеме убаци у кључалу воду и остави их унутра само минут. Потом им скини кору и добро их осуши. Кад си их добро осушила и охладила, самељи их у што ситнији прах, а затим им додај шећер у праху, па све заједно још једном самељи (најбоље у блендеру на највишој брзини). Умути беланца у чврст снег. Кристал шећер треба додати у два наврата, једном при средини миксања, а други пут пред крај. Ако желиш мацароне у боји, најбоље је боју додати у беланца док их миксаш.
Корак 2.
У беланца ручно додај мешавину бадема и шећера у праху. Мешај енергично шпатулом окрећући посуду сваки пут по пола круга. Кад то поновиш десет пута, провери је ли смеса праве конзистенције. Смеса мора релативно брзо падати са шпатуле и мора се сама поравнати (не сме да остане чврсти репић на врху као код шлага или умућених беланаца). Ако није довољно измешана, понови још који пут па опет провери.
Корак 3.
Смесу сипај у кесицу за украшавање колача с обичним, округлим врхом, па истискуј кругове једнаке величине (пречника отприлике 2,5 цм). Остави по 3 цм размака између макарона. Остави макароне да се мало одстоје на плеху. Знаћеш да су спремни за печење кад вам се више не буду лепили за прст кад их дотакнете. . Угрејте рерну на 140°Ц и пеците их 12 до 15 минута. Затим остави неко време да се охладе.
Корак 4.
Упутство за крем:
Умути жуманца и шећер док не посветле. Кувај млеко док не проври. Додај полако млеко у жуманца па све миксај два минута. Додај маслац па миксај још два минута. Ако желиш крем с укусом лешника/бадема, повећај количину млека на 100 мл и док га куваш, у њега додај 100 г фино млевених лешника/бадема. Тему када је укус крема у питању је бесконачна!