Савршени ПОСНИ РЕЦЕПТИ за славску трпезу које гости неће очекивати - Посни ролати са поврћем ће бити СПЕКТАКЛ, али главна звезда је ПУЊЕНИ кромпир
Као што већ сигурно знате, за славе у току Божићног поста се обавезно спремају посна јела, а ми смо за вас издвојили неколико најлепших предлога за главна јела и предјела!
Почео је Божићни пост и свака славска трпеза мора бити посна. Када је у питању посна храна тешко је наћи инпирацију шта да спремате, па смо ми за вас изабрали јела која ће одушевити сваког госта.
Посни ролат са поврћем
Састојци:
400 г кромпира,
100 г спанаћа,
100 г пиринча,
2 шаргарепе,
веза першуна,
100 г маринираних шампињона,
пола кашичице слатке паприке,
пола кашичице гранула белог лука,
3 чена белог лука,
50 г кечапа (или парадајз пиреа),
100 г сусама.
Припрема:
Кромпир и спанаћ обарите у сланој води, оцедите и испасирајте. Додајте зачине, па масу ставите на фолију посуту сусамом и развуците оклагијом. Обарите шаргарепу, исеците на коцкице и помешајте с бареним пиринчем. Посолите по укусу, додајте першун, слатку паприку, бели лук и ситно сецкане шампињоне. Овом масом филујте кору од кромпира и спанаћа. Кору увијте у ролат, оставите у фрижидер два сата. Пре служења украсите густим кечапом.
Пуњени кромпир на води
Састојци:
2 већа кромпира,
1/4 шоље (или 50 г) браон пиринча,
2 кашичице љуте алеве паприке,
3 дл супе од поврћа,
250 г куваног, несланог пасуља или бораније (може из конзерве),
пола ситно исечене црвене паприке,
изгњечени чен белог лука,
2 кашике сецканог коријандера
Припрема:
Кромпир прободите виљушком на неколико места и пеците у рерни на 200 степени око 50 минута, док не омекша. Затим га извадите и оставите да се охлади. У међувремену, у супи од поврћа скувајте пиринач и сецкану црвену паприку и зачините љутом алевом париком. Кувајте око пола сата док пиринач не омекша. Затим додајте барени пасуљ (или боранију), кувајте још 5 минута и склоните са ватре. Преполовите кромпир по дужини, издубите средњи део и то додајте у мешавину пиринча, коријандера, паприке и пасуља. Напуните издубљени кромпир, по жељи кратко запеците у рерни и послужите док је топло.
Пихтије од шарана
Састојци:
800 г глава и репова од шарана
1 кувана шаргарепа
лимун или сирће
со
Припрема:
Рибу скувајте, одвојте од костију и спојите са сецканом куваном шаргарепом, свежим першуном, лимуном или сирћетом. Зачините, поређајте у посуду и налијте водом у којој се кувала. Уколико има превише воде, укувајте га до жељене количине. Пихтије оставите на хладном. Ове пихтије можете да спремате и од кечиге јер и она у себи садржи доста желирајућих материја.
Пита са пиринчем и празилуком
Састојци:
750 г кора за гибаницу
5 струкова празилука
шоља пиринча
шољица уља
шоља киселе воде
суви биљни зачин
бибер
со
Припрема:
Очистите и оперите празилук и исеците га на ситне колутове. Пропржити га на уљу, мало посолити и додати суви биљни зачин. Пиринач скувајте, оцедите,а затим га додајте празилуку, мало побиберите и промешајте. Сваку кору попрскати киселом водом и филовати по целој кори. Ређати коре у подмазан плех и тако док се све не утрошите. Последњу кору не филујте него само попрскајте уљем и киселом водом. Ставити питу у загрејену рерну и пеците на умереној температури око 35 минута.
Шаран пуњен орасима
Састојци:
1 шаран
300 г ораха
100 г печурки
2 црна лука
100 г пиринча
со, бибер, зачинска паприка, першун
Припрема:
Шарана очистите и лепо посолите. На уљу прорпжите сецкан црни лук, па додајте орахе. Зачините. Напуните рибу, па зашијте и ставите у плех. Ако вам је остало још фила у тигању нема везе. У исти тигањ додајте сецкане печурке, кратко пропржите, па додајте пиринач. Када је готово сипајте преко рибе. Прелијте водом и пеците у загрејаној рерни на 220°Ц око 20 минута.