Важна је умереност: Превише млечних производа може да нам штети?
Није на одмет знати.
Према истраживању Националног института за здравље у САД, 65 посто одраслих има неки облик интолеранције на лактозу. Када би се то гледало глобално, говоримо о 3 од 4 човека на свету.
Симптоми интолеранције могу да укључују мучнину и у тежим случајевима повраћање након конзумације већине млечних производа који садрже лактозу, попут сладоледа, сира, млека итд.
ПОБОЉШАЈТЕ РАД ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ: Салату од ОВЕ намирнице обавезно уврстите у исхрану (РЕЦЕПТ)
Борба против короне: Медицинска сестра из Аустралије открива како да правилно заштитите себе и друге!
Када није било АНТИБИОТИКА, људи су се ОВАКО ЛЕЧИЛИ белим луком: Рецепт стар 5.000 година!
Такође се препоручује да се, без обзира на све популарнији тренд, никако не треба одлучити на испијање сировог млека.
Превише млечних производа такође може да изазове надутост и проблеме с пробавом. Чак и ако нам не буде лоше од њих, млечни производи могу, у случају интолеранције на лактозу, да изазову нуспојаве попут пролива, грчева и надутости.
Ако не можемо једноставно да сваримо лактозу, наш пробавни систем активира бактерије у цревима које се користе ферментацијом да би обавиле посао. Тај процес може да доведе до надутости и гасова.
Још једна од ствари о којој се не прича толико често је повезаност млечних производа и тена. Хормони које можемо пронаћи у комерцијалним млечним производима могу да погоршају тен и проузрокују стварање aknni.
Чак и ако пробављање лактозе не изазива проблем, можемо да осетимо друге нуспојаве због хормона раста који се стављају у производе. Верује се да ти хормони могу да поремете ниво инсулина и посредно проузрокују проблеме с кожом.
Пуномасни млечни производи су здрави, али и они имају своју негативну страну.
Превелика конзумација истих може да нас доведе у проблем с калоријама. Иако је већина млечних производа нутритивна и богата витаминима и минералима, често садржи и велике количине масти. То није нужно лоша ствар ако имамо здраву телесну тежину, али, ако покушавамо да смршамо, ово би могао да буде проблем.
Мршављење је повезано с дефицитом калорија у исхрани и треба припазити на ситне производе попут сира, јер они у тренутку могу да нас доведу у проблем.
Према неким истраживањима, дуготрајно конзумирање млечних производа може да доведе и до развоја одређених врста рака. Најчешће се спомињу рак простате и рак дојке, али треба узети у обзир да је већина ових истраживања још увек епидемиолошка, што значи да гледају односе, а не узроке појединих појава.
Насупрот горе наведеном, нека истраживања чак тврде и да млечни производи смањују ризик од рака црева.
ЗАУСТАВИТЕ ШИРЕЊЕ ВИРУСА: После прележане прехладе морате да урадите ОВЕ ствари!
РЕШИТЕ СЕ СТОМАЧНИХ ПРОБЛЕМА ЗАУВЕК! Регулишите рад црева уносећи влакна - ЈЕДИТЕ ОВЕ НАМИРНИЦЕ!
НИКАД НИЈЕ БИЛО ЛАКШЕ: Тестови које можете да урадите сами КОД КУЋЕ и проверите своје ЗДРАВЉЕ
Здравље жена: Како препознати и лечити вагиналне инфекције
Француски нутрициониста Паскал: Заблуда је да слаткиши гоје - ако их једете у ово време нећете добити ни грам!