Старинска ЖИТО ТОРТА: Пуна ОРАХА, здравља и носталгије - Наше баке су говориле ТО ЈЕ ОНА ПРАВА
Сећате ли се жито торте? Сигурно сте је макар једном пробали код баке и деке, а уколико нисте, шта чекате?
Све чешће се враћамо рецептима које су наше баке спремале, јер не само да буде емоције и укусом нас враћају у детињство, већ су заиста квалитетног састава, а хармонија тих укуса се заиста не може заборавити.
Сећате ли се "жито торте"? Ви који сте имали прилику да је пробате, верујемо да јој не бисте одолели ни данас. Но, вама који је никада нисте пробали, саветујемо да то моментално измените. Ево рецепта и поступка припреме. Верујте, нећете се покајати.
"КОСОВСКА ПРИШТИНА" Водитељки Пинковог јутарњег програма због лапсуса ПРЕТИ ОТКАЗ? Ово јој није требало
ПАЖЉИВО БИРАЈТЕ СУТРА! Ружа ОЗНАЧАВА ЉУБАВ, орхидеја носи НЕЖНУ ПОРУКУ, а ово цвеће се никада не поклања
Домаће ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Рецепт из бакине кухиње због једноставности и брзине ОСВАЈА ИНТЕРНЕТ
Потребни састојци
За коре:
- 12 беланаца
- 9 кашика шећера
- 7,5 кашика брашна
- 9 кашика млевених ораха
За фил
- 12 жуманаца
- 15 кашика шећера
- 5 кашика брашна
- 500 мл млека
- 250 г путера
- 300 г млевених ораха
- прстохват мускатног орашчића
Поступак припреме:
Најпре умутите беланца 4 комада, па им додајте 3 кашике шећера. Наставите да мутите док не добијете чврст шне.
Затим додајте брашно (2,5 кашике) и 3 кашике млевених ораха. Лагано умешајте и сипајте на плех обложен пек-папиром. Поравнајте и пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 20 минута. Од исте количине састојака и на исти начин направите још 2 коре. Калуп је 24 цм.
Жуманца умутити са шећером, додати брашно, и мало млека, па све полако сипати у остатак млека и скувати фил на пари. Није потребно дуго кување. Када се прохлади, додати путер, добро умутити миксером, а затим умешати орахе, и настругати по укусу мускатни орашчић.
Филовати корице, као и трећу одозго, фил развући и око торте. Украсити по жељи, предлог су сецкани ораси, а затим уживајте и пријатно.
Србија Данас/Пренео: А.Р.