Куркума ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ, али је морате ПРИПРЕМАТИ у комбинацији са овим зачинима
Сигурно их већ имате у кухињи...
Куркума је заправо један од најздравијих зачина који можете свакодневно користити, како у припреми разних јела јер побољшава укус и изглед, али и доприноси већој нутритивној врености јела, тако и у припреми детокс напитака.
Данас вам представљамо најбољи начин како да припремите напитак од куркуме, тако да он чисти цео организам.
Колико је ШТЕТНО СЕДЕТИ ПРЕКРШТЕНИХ НОГУ? Утиче чак на ПЕТ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА, а лекари саветују алтернативу!
СИНДРОМ СТИДЉИВОГ ЦРЕВА: Повратак у канцеларију након рада од куће и један велики проблем: Мислите да сте сами у овоме, али то је ДАЛЕКО ОД ИСТИНЕ!
Ево како је најбоље конзумирати га.
Помешајте четвртину чајне кашичице куркуме с половином чајне кашичице маслиновог уља. У то додајте већи прстохват свежег самлевеног црног бибера. Та три састојка помешајте у шољицу. Можете ову смесу конзумирати саму, али је и додавати разним јелима, супама и салатама. Само припазите да ако их користите у куваним јелима, да ове састојке не прокувате превише, већ да их додате на самом крају. Ако их конзумирате саме, помешајте их с мало воде.
Популаран је и чај од куркуме:
1 шољица топле (не вруће) воде, четвртина чајне кашичице куркуме; сок од пола лимуна; прстохват цимета, 1/8 чајне кашичице меда; кашичица кокосовог уља.
Припрема: Након што загрејете воду, додајте куркуму, лимунов сок и мед, кашичицу кокосовог уља и добро промешајте. Куркума ће се сместа спустити на дно шољице, тако да и даље наставите мешати воду док пијете и тако ћете искористити све предности куркуме. Побрините се да воду попијете док је још топла.
Додавање куркуме код кувања је врло популарно и практично јер она даје лепу жуту боју, а нема укус који преузима арому јела. Куркуму можете користити у припреми слатких и сланих јела. Можете је додати у рижото, воћне салате, салатне дресинге, јела од поврћа, сосове, кус кус, кромпир, палачинке, колаче… Обично је довољно само 1/2 – 1 кашичица куркуме. Немојте претерати, јер ће јело имати превише интензиван мирис.
Куркуму, када је то могуће, додајте јелима при крају јер ћете тако максимално сачувати њена лековита својства.