ZNATE LI PRAVILA: Kako treba da izgleda slavska trpeza za Svetog Nikolu?
Sezona slava je uveliko krenula. Za dva dana obeležavamo jednu od onih koju slavi najveći broj naših građana – Svetog Nikolu, hrišćanskog svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.
Kao što znamo već, za slavu se obično sprema sve u mnogo većim količinama nego inače, izbor je raznolik. Iako je ove godine obeležavanje slava zbog epidemije korona virusa drugačije nego pre, odnosno ograničen je broj gostiju i preporuka je da ovaj sveti dan slavite u krugu svojih najbližih, to nije razlog da ne uživate u hrani.
"SVOJIM OČIMA SAM VIDEO KAKO SE LJUDI PATE U BOLESTI" Ispovest vladike Atanasija nakon preležane korone
GEST KOJI JE RAZNEŽIO CELU SRBIJU: Srbi su jedni drugima oduvek bili oslonac u nevolji! (FOTO)
DVA VIDLJIVA SIMPTOMA GOVORE DA VAM JE IMUNITET UGROŽEN: Kako da otkrijete da li patite od manjka vitamina
Bilo da ste ljubitelj slanih specijaliteta ili slatkih, sigurno je da ćete imati nešto za sebe, ali ono što treba da znate jeste da pečenje neizostavni deo svake mrsne trpeze. Međutim, šta treba da se nađe na slavskom stolu kada je slava posna?
Kako Sveti Nikola pada u vreme Velikog božićnog posta, vernici pripremaju ribu i posnu hranu.
Spremati mrsnu hranu za slavu je poguban greh ako je vreme posta. Čak i ako slava pada u sredu ili petak, bez obzira da li je vreme posta, valjalo bi spremati posnu hranu.
1. Pogača
Pogača ili prekada, najbolje bi bilo da je domaća. Domaći hleb nosi posebnu simboliku ognjišta, a i svakako je mnogo ukusnija od kupovne, pogotovo kada je topla. Možete je praviti od kukuruznog brašna ili mešavine belog i kukuruznog bašna, bez dodataka jaja ili mleka jer je trpeza posna.
2. Pasulj prebranac
Pasulj prebranac služi kao savršeno toplo predjelo, možete mu dodati začine poput bosiljka i nane, tako ćete ga uičiniti mnogo ukusnijim.
3.. Ajvar
Takođe, ono što je neizostavni srpski, nazovimo brend je ajvar. On se može služiti u oba slučaja, a sjajan je i kao predjelo, salata ili dodatak jelima. Ajvar je ostao jedna neprekinuta tradicija zimskog perioda i spada u kultnu hranu srpske trpeze.
Kako se srpske slave proslavljaju, mahom, u zimskom periodu kada je sezona konzumiranja ajvara, naravno da zauzima sveto mesto na slavskoj trpezi.
4. Salata od testenine i tunjevine!
Od salata možete da napravite salatu od testenina i tunjevine, lako se sprema, i jako je ukusna.
5. Riba
Naravno da je posna trpeza nezamisliva bez ukusne ribe, možete pripremiti bilo koju, odnosno onu koju vi najviše volite da jedete. Ne zaboravite da preko nje, tokom jela, nacedite svež limun jer je tako i mnogo ukusnija i mnogo zdravija.
6. Podvarak
Ovaj recept će pronaći počasno mesto u vašoj kuhinji, uživajte u mirisu i toplini pravog porodičnog ručka.
7. Torta i kolači
Slatkiši su nezaoblilazni na svakoj svečanoj trpezi, pa tako i na slavskoj, samo što na ovoj moraju da budu posni.