Put kojim je čaj osvojio svet
Epska priča
Da li ste znali da prvi zapisi o konzumaciji čaja u današnjem obliku, datiraju iz Kine, gde je za vreme Ćin dinastije, još pre Nove ere, već bio u svakodnevnoj upotrebi u određenim krugovima, da bi nekih osam vekova kasnije, postao uobičajena namirnica celokupne populacije. Sama priča o nastanku čaja počinje legendom koja kaže da je kineski car Šen Nong, zastao da se odmori ispod nekog drveta i prokuva vodu za piće. U tom momentu, povetarac je protresao grane drveta iznad njega i nekoliko listova je upalo u ključalu vodu. Ti listovi su vodi dali prijatan ukus i lepu boju. Caru se novi napitak toliko svideo da je ponovo napunio svoju šolju. Biljka pod kojom je sedeo bilo je divlje drvo čaja. Tako je, smatra se, nastao napitak koji danas znamo pod nazivom čaj.
Ubrzo, čaj se širi i van granica Kine, na Koreju i Japan, i postaje tema mnogih književnih i likovnih dela i ulazi u istoriju kao sastavni deo njihovih nacionalnih identiteta. Kolonijalne sile, kao što je Portugalija, donose čaj u Evropu u 16. veku. Iz Portugalije u Englesku čaj se seli vek kasnije, gde će zaživeti u domaćinstvima i postati značajan deo svakodnevice Engleza skoro dva veka kasnije, kada i sama cena čaja na engleskom tržištu postaje dostupna svima. U istom periodu čaj dospeva iz Kine u Rusiju preko Mongolije i Sibira, ali se konzumira isključivo u krugovima aristokratije. Tek u 19. veku čajevi globalno osvajaju planetu. Čaju nije bilo teško da pronađe svoje mesto u tradiciji svakog naroda i na svakom kontinentu, jer osim toga što obiluje bogatsvom ukusa, on sa sobom nosi i mnoge druge blagodeti. Čaj pozitivno utiče na naš organizam i opšte raspoloženje. Utiče na povećanje energije i koncentracije, uz to i odlično hidrira naše telo i kožu. Baš iz tih razloga ćemo vas podsetiti da postoji i savršena fuzija čaja, voća i aromatičnog bilja, ali ne onakva kakvu ste navikli. Umesto u klasičnoj toploj varijanti, servira se hladna, popularna kao ledeni čaj! Prefinjena kombinacija zelenog ili crnog čaja zajedno sa voćem i aromatičnim biljem! Savršena je za ukusno opuštanje, stvaranje osećaja harmonije, ali i povezivanje sa prirodom.