Kolagen OPORAVLJA KOSU, KOŽU I NOKTE, a ima ga u ovim NAMIRNICAMA, može se nadokaditi putem ISHRANE!
Tokom godina on opada, ali ga možeš nadomestiti na ovaj način!
Lepota se krije u jakoj kosi, čvrstoj koži i noktima, a sve ovo moguće je ukoliko imate dovoljno kolagena u organizmu. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena, ali se vremenom smanjuje kapacitet njegove obnove, što dovodi do starenja kože. No, nedostatak kolagena možete nadoknaditi i pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima.
Evo kako da se hranite kako biste nadomestili nedostatak kolagena.
Nemasni proteini
Kolagen je najzastupljenija vrsta belančevina u telu, prvenstveno zadužena za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte, a kako bi osiguralo da ga uvek ima dovoljno, telo proteine iz hrane kao delove za njegovu proizvodnju. "Protein koji jedemo razgrađuje se u aminokiseline tokom probave, koje se zatim ponovno skupljaju u kolagen" – ističe Libi Mils, nutricionistica i portparol američke Akademije prehrane i dijetetike. Stoga, napuni svoj tanjir hranom bogatom proteinima s malo masti, kao što su pileća prsa ili ćuretina.
Grašak
Sićušni, ali moćni - to je opis zelenog graška. Samo jedna šoljica graška sadrži gotovo osam grama proteina. Ako ga ne volite jesti samog, možete ga ubaciti u salatu, dodati u supu ili pomešati sa svežim začinskim biljem kako bi napravili pesto, kojim možete preliti testeninu.
Kinoa
Baš poput graška, samo jedna šoljica ovog zrna ima više od osam grama proteina koji podupiru kolagen, a ujedno je bogata i cinkom. Reč je o mineralu koji pomaže pri transformaciji aminokiselina u kolagen.
Paprika babura
Antioksidativna svojstva vitamin C čine ga esencijalnom komponentom proizvodnje kolagena, a paprike – posebno crvene – odličan su izvor vitamina C. Kolagen pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože što može pomoći u borbi protiv znakova starenja kao što su fine linije ili bore.
Šargarepa
Šargarepa je osim kolagena sjajan izvor i vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samostalno u salati ili pomešanu sa slanutkom (koji je još jedan dobar izvor proteina).
Junetina
"Kupovina mesa koje ima oštrije rezove, kao što je junetina, dodaće malo više prirodnog kolagena vašoj ishrani" – otkriva nutricionista Marisa Mur.
Ostrige
Bilo da su sveže ili konzervirane, ostirge su bogate bakrom koji je još jedan mineral koji sudeluje u proizvodnji kolagena. "Vremenom, možda nećemo proizvoditi kolagen jednako dobro ili u velikim količinama, ili će se on raspadati brže nego pre – stoga je važno jesi hranu koja pomaže u njegovoj proizvodnji i može pomoći u smanjenju te degradacije", dodaje Mils.
Lisnato povrće
Tamno lisnato povrće, uključujući spanać, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C, kao i cink, koji takođe pomažu u proizvodnji kolagena.
Čia semenke
Čia semenke iako su sićušne, imaju puno proteina. Koristite ih kao preliv za jogurt ili napravi zdravi desert, pa ih pripremite kao pubidng ili parfe. A zbog svih svojih blagotvornih dejstava, smatraju ih superhranom.
Marelica
Ovo slatko narandžasto voće bogato je vitamin A koji je gradivni blok kolagena, pa stoga uživajte u sirovim ili sušenim marelicama.
Slanutak
Ova mahunarka sadrži mnoge komponente koje podržavaju proizvodnju kolagena – kao što su proteini, vitamini C i A, cink i tiamin. "Tiamin, odnosno B1 je vitamin koji je vrlo važan za proizvodnju kolagena, jer pomaže u razgradnji proteina" – napominje Mils.
Kosti u supi
Kosti i hrskavice životinja poput kokoše ili krave su zlatni rudnik proteina i prirodnog kolagena stoga ih povremeno dodajte u domaću supu.