Kada spremate hranu često PRAVITE GREŠKE, ovo su najčešće i mogu SKUPO da vas koštaju!
Ne zaboravite!
Nije retka pojava da se dok pripremate hranu fokusirate isključivo na sam proces i zaboravite na osnovna pravila.
SUNCOKRETOVO, MASLINOVO, KOKOSOVO... nije svako ulje za prženje. Ovo je najzdravije!
Ovde najčešće pravite greške koje znaju da budu i opasne po vaše zdravlje:
Prvo probati ili odmah baciti?
Svi smo mi nekad stavili u usta staru hranu kako bismo proverili da li je još uvek dobra za jelo. I sami znate kako takvo iskustvo baš i nije za pamćenje, a pogotovo ako se hrana pokvarila. Najsigurnije je staru hranu jednostavno baciti.
PROLEĆNO ČIŠĆENJE! Bakterije, prašina i prljavština, na ovim mestima ih najviše ima
Odmrzavanje hrane
Ova fazu ne bi trebalo raditi na radnoj površini. Na sobnoj temperaturi štetni organizmi vrlo se brzo razmnožavaju, pa hrana nije baš bezbedna za jelo. Radije odmrzavajte hranu u mikrotalasnoj pećnici, frižideru ili u hladnoj vodi.
Bez lizanja, molim!
Lizanje kreme ili nepečene smese za kolače ili konzumiranje namirnica u kojima se nalaze sirova jaja, nikako nije pametno. To je možda velik užitak, ali sirova jaja mogu sadržavati salmonelu ili druge opasne bakterije.
JEFTINE I EKOLOŠKE: Napravite sami vlažne maramice za čišćenje kuće! Da sija kao NIKAD PRE (VIDEO)
Mariniranje mesa
Mariniranje mesa ili ribe na radnoj površini ne dolazi u obzir. Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi omogućuje ubrzano razmnožavanje bakterija, stoga meso i ribu uvek marinirajte u frižideru.
Kuvajte, dinstajte, pecite
Nedovoljna termička obrada mesa, ribe ili jaja jedan je od najčešćih uzroka trovanja hranom. Namirnice dobro termički obradite kako biste to sprečili.
NAJSLAĐE ZA KRAJ: Ovo je pravi razlog zašto nam se posle slanog uvek traži slatko
Oprati ili poslužiti
Stavljanje kuvanog ili pečenog mesa na tanjir na kom je ono stajalo pre termičke obrade nije najbolje rešenje. Trebalo bi da ga operete toplom vodom i deterdžentom, ili jednostavno da uzmete novi, čisti tanjir!