UKUSNA BOŽIĆNA GOZBA: Kompletan meni za praznični ručak
Pored česnice, za Božić na trpezi treba da se nađu i neke od sledećih đakonija.
Na božićnom ručku po pravilu ne treba štedeti, jer se na taj način simbolično priziva berićetna godina. Tog dana na stolu su obavezne česnica i pečenica, ali i druge mrsne đakonije, po želji. Uz nezaobilazno pečenje preporučujemo još nekoliko slasnih recepata.
BEZ GREŠKE: Ovi saveti pomoći će vam da uz svaku hranu odaberete pravo vino
Sarma sa slaninom i orasima
Potrebno je:
300 g pirinča, 200 g oraha, 200 g slanine, glavica kiselog kupusa, glavica crnog luka, kašika aleve paprike, kašika brašna, ulje, peršun, biber, so
Priprema:
Propržite sitno iseckan crni luk i slaninu. Pirinač obarite, ocedite ga i dodajte luku i slanini. Umešajte sitno seckane orahe i začinite solju i biberom. Pripremljenom smesom filujte listove kupusa, savijajte sarme i slažite u šerpu. Sarme nalijte vodom i kuvajte najmanje dva sata. Odvojeno napravite zapršku od ulja i brašna, dodajte alevu papriku, pa prelijte sarme. Pustite da se krčkaju na tihoj vatri još pola sata.
Praznični krompir
Potrebno je:
8 većih krompira, 200 g šampinjona, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, slatka začinska paprika, 40 g susama, 3 kašike ulja, ruzmarin, biber, kim, so
Priprema:
Krompir oljuštite i operite, pa svakom odsecite vrhove koji će poslužiti kao poklopac, a sredinu izdubite. Na vrelom ulju propržite iseckan crni luk, u njih dodajte šampinjone isečene na listiće, izrendanu sredinu krompira i kim, pa posolite i pobiberite. Pripremljenom masom punite krompire i poklopite odsečenim vrhovima. Poređajte u podmazanu posudu i pospite seckanim belim lukom i začinskom paprikom pomešanom sa seckanim ruzmarinom i susamom. Poklopite posudu i pecite oko 35 minuta, a potom sklonite poklopac i zapecite da odozgo porumeni.
Rolovana teletina
Potrebno je:
1 kg teletine, 200 g slanine, 100 g šargarepe, kašika senfa, biber, so, mesarski kanap
Priprema:
Komad telećeg mesa stavite na dasku, posolite ga i pobiberite, pa premažite senfom. Slaninu i šargarepu isecite na kockice, stavite ih po sredini mesa, a onda lagano meso uvite u rolnu i vezujte kanapom u razmaku od jednog centimetra. Rolovanu teletinu stavite u pleh, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni sat vremena na 180 stepeni. Kada bude pečeno, skinite foliju i pecite još pola sata dok ne porumeni. Meso secite po mestima na kojima je kanap i servirajte.
Potaž od bundeve
Potrebno je:
2 žumanceta, 1-2 kg bundeve, 1 veći praziluk, 100 g oljuštenih semenki od bundeve, 2 dl neutralne pavlake, so, biber, ulje
Priprema:
Na ulju izdinstati iseckan praziluk, dodati narendanu bundevu, naliti vode da ogrezne i krčkati oko 20 minuta. Kad se prohladi, izblendirati (ili dobro ispasirati). Vratiti u šerpu i dodati vode do željene gustine. Kuvati tri minuta, po želji posoliti, i u potaž dodati pola pavlake (1 dl).
Servirati u tanjire, ostatkom pavlake ukrasiti jelo i na kraju ga posuti semenkama bundeve.
Mimoza salata
Potrebno je: 2 srednja krompira, 2 jajeta, 300 g šunke, 300 g kačkavalja, 100 g majoneza, 1 čaša kisele pavlake
Priprema:
Krompir s ljuskom i jaja obariti i ostaviti da se ohlade. Kada se krompir ohladi, oljuštiti ga. Na plitak tanjir krupno izrendati oba krompira. Preko toga premazati pola čaše kisele pavlake. Zatim narendati šunku i premazati je sa 100 g majoneza. Preko majoneza takođe krupno narendati 150 g kačkavalja, oba belanca i jedno žumance i sve to premazati ostatkom kisele pavlake. Završiti rendanjem ostatka kačkavalja, ali ovog puta kačkavalj sitno izrendati, pa sve ukrasiti preostalim žumancetom, takođe narendanim, tako da torta izgleda kao buket mimoza.
Reforma torta
Priprema: 10 jaja, 300 g šećera, 300 g oraha, 250 g šećera, 4 štangle čokolade, 250 g putera
Priprema:
Ispeći tri kore od 10 belanaca,300 g šećera i 300 g oraha. Na pari kuvati 10 žumanaca sa 250 g šećera, pa dodati čokoladu. U ohlađenu masu dodati penasto umućeni puter. Filovati sve kore, kao i celu tortu okolo, i ukrasiti po želji.