POGORŠAVA STANJE: Ljudi sa ovim ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA moraju da izbegavaju konzumiranje kupusa
Ne preporučuje se!
Kupus je bogat izvor vitamina C i važan je za jačanje imunuteta, obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave. Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.
Kako bi sačuvali sve dragocene sastojke važno je da se kupus kratko kuva ili još bolje jede sirov kao salata. Dugotrajno kuvanje uništava glukozinolate, čija su antikancerogena svojstva dragocena.
Bik SKLON GOJENJU, Lav ima probleme sa KIČMOM, osetljiva JETRA kod Strelca: Ovo su "SLABE TAČKE" horoskopskih znakova
DESET KILOGRAMA ZA MESEC DANA: Uz ovu DIJETU možete da jedete čak i SLATKIŠE, ali poštujte JEDNO PRAVILO
I crveni i zeleni kupus su podjednako zdravi, tako da nećete pogrešiti za koju god vrstu da se odlučite, ali nutricionisti savetuju da osobe s određenim oboljenjima budu oprezne u konzumaciji ove zdrave namirnice.
Osobama s kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu ne preporučuje da konzumiraju puno zelenog kupusa.
Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode. Кupus podstiče tegobe pankreatitisa i čira na želudcu.