NAJBOLJA ISHRANA ZA DIJABETIČARE: Evo koje namirnice treba da jedete, a koje obavezno da izbegavate
Pravilna ishrana i zdrav životni stil mogu pomoći obolelim osobama da održe zdrav nivo šećera u krvi.
Ukoliko bolujete od dijabetesa, upoznati ste s činjenicom da su neke namirnice bolje, a neke gore za vaše zdravstveno stanje. U teoriji, sve namirnice su dozvoljene, ali neke u jako malim količinama. Stoga, kako biste držali bolest pod kontrolom neke je namirnice bolje izbegavati, dok drugima treba davati prednost.
Po kategorijama namirnica, donosimo vam popis šta je najbolje, a šta najgore da odaberete ukoliko bolujete od dijabetesa.
Prvi SIMPTOMI DIJABETESA mogu se prepoznati još u ustima - Evo kako ćete prepoznati jasne signale tela
OPORAVLJA ORGANIZAM: Dovoljan je TANJIR ovog jela, pomaže kod upale pluća, dijabetesa, jača imunitet i hidrira
Skrob
Vašem telu trebaju ugljeni hidrati, ali savetujemo da mudro birate. Koristite ovaj popis kao vodič.
Najbolji izbori
- Celovite žitarice, poput smeđeg pirinča, ovsenih pahuljica ili prosa
- Pečeni slatki krompir
- Hrana napravljena od celovitih žitarica i bez (ili vrlo malo) dodatog šećera
Najgori izbori
- Prerađene žitarice, poput belog pirinča ili belog brašna
- Musli s malo celovitih žitarica i puno šećera
- Beli hleb
- Pomfrit
- Pržene tortilje od belog brašna
Povrće
Jedite ga redovno. S povrćem ćete uneti vlakna i vrlo malo masti ili soli (osim ako ih ne dodate). Zapamtite, kruompir i kukuruz se smatraju ugljenim hidratima, a ne povrćem.
Najbolji izbori
- Sveže povrće, jedite sirovo ili lagano kuvano, pečeno ili na žaru
- Smrznuto povrće, lagano prodinstano
- Zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole. Zelena salata je ok, ali sadrži malo hranjivih sastojaka.
- Konzervirano povrće s malim udelom soli
- Potražite povrće raznih boja: tamnozeleno, crveno ili narandžasto (šargarepa ili crvena paprika), belo (luk) pa čak i ljubičasto (patlidžan). Ako je moguće, jedite povrće u svakom obroku u danu.
Najgori izbori
- Konzervirano povrće s puno dodate soli
- Povrće kuvano s puno malsaca, sira ili umaka
- Kiseli krastavci, ukoli treba da ograničite unos soli. Inače su kiseli krastavci ok.
- Kiseli kupus, iz istog razloga kao i kiseli krastavci. Ograničite ih ako imate visoki krvni pritisak.
Voće
Sadrži ugljene hidrate, vitamine, minerale i vlakna. Većina je prirodno s malo masti i soli, ali ima više ugljenih hidrata nego povrće, pa to treba imati na umu kod izbora i količine.
Najbolji izbori
- Sveže voće
- Obično smrznuto voće ili voće u konzervi bez dodatog šećera
- Džem bez ili s niskim udelom šećera
- Prirodni sok od jabuke bez dodatog šećera
Najgori izbori
- Konzervirano voće s šećernim sirupom
- Klasičan džem i žele s visokim udelom šećera
- Zaslađeni sok od jabuka
- Voćni punč, voćni napici, voćni sokovi
Protein
Ovde imate jako veliki izbor, uključujući govedinu, piletinu, ribu, svinjetinu, ćuretinu, plodove mora, pasulj, sir, jaja i orašaste plodove.
Najbolji izbori
- Biljni proteini poput pasulja, orašastih plodova, semenki ili tofu sira
- Riba i morski plodovi
- Piletina i druga živina (ako je moguće, birajte prsa)
- Jaja i mlečni proizvodi s malo masti
- Ako jedete meso, radije birajte ono s niskim udelom masti. S živine skinite kožu.
Pokušajte u ishranu da uključite neki biljni protein, recimo iz pasulja, orašastih plodova ili tofua, čak i ako niste vegetarijanac ili vegan. Dobćete hranjive stvari i vlakna koja ne nalazimo u životinjskim proizvodima.
Najgori izbori
- Prženo meso
- Komadi mesa s većom količinom masti, poput rebara
- Svinjska slanina
- Klasični tvrdi sirevi
- Živina s kožom
- Riba pržena u dubokom ulju
- Tofu pržen u dubokom ulju
- Pasulj pripremljen s masti
Mlečni proizvodi
Najbolji izbori
- 1% masti ili obrano mleko
- Jogurt s malo masnoće
- Zrnasti sir s malo masti
- Kisela pavlaka bez masti ili s niskim udelom masti
Najgori izbori
- Punomasno mleko
- Klasičan jogurt
- Klasičan zrnasti sir
- Klasična kisela pavlaka
- Klasičan sladoled
Masti, ulja i slatkiši
Ovo je kategorija kojoj je ponekad zaista teško odoleti. Ipak, s obzirom na njihovu veliku kalorijsku vrednost, ove namirnice lako doprinesu kalorijskom suficitu i gomilanju viška kilograma, a to otežava kontrolu nad dijabetesom.
Najbolji izbori
- Prirodni izvori biljnih masti, poput orašastih plodova, semenki ili avokada (no, imajte na umu da su visokokalorični, pa uzimajte male porcije)
- Namirnice koje vas opskrbljuju omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune ili skuše
- Ulja na biljnoj bazi, poput maslinovog ili ulja uljane repice
Najgori izbori
Bilo šta s trans-mastima, koje su loše za vaše srce. Proverite na deklaraciji postoji li pojam "delomično hidrogenizovano", čak i ako na etiketi piše 0 grama trans-masti.
Velike porcije zasićenih masti koje uglavnom dolaze iz životinjskih proizvoda, ali se nalaze i u palminom ulju. Posavetujte se s doktorom oko unosa, posebno ako imate srčane bolesti, uz dijabetes.
Pića
Iako često o tome ne razmišljamo, ali ispijanjem omiljenog pića, možemo uneti više kalorija, šećera, soli ili masti nego što ste uopšte mogli da zamislite. Pročitajte deklaraciju kako biste znali šta planirate da popijete.
Najbolji izbori
- Voda bez arome ili aromatizovana mineralna voda
- Nezaslađeni čaj sa ili bez kriške limuna
- Lagano pivo, male količine vina ili ne-voćni kokteli
- Kafa, crna ili s dodatim mlekom sa malim udelom masti i eventualno zaslađivačem
Najgori izbori
- Klasična gazirana pića
- Klasično pivo, voćni kokteli, desertna vina
- Zaslađeni čaj
- Kafa sa šećerom i šlagom
- Kafa s ukusima i čokoladna pića
- Energetska pića
Oboleli od dijabetesa treba da se posavetuju sa svojim lekarom oko dozvoljene ishrane, kako izbori dobrih ili loših namirnica mogu značajno uticati na stanje organizma i bolest. Stoga, nudimo vam spisak namirnica sa niskom nivoom masti, šećera, soli i birajte. Naš savet je da birate namirnice koje će vam pomoći da držite bolest pod kontrolom i kvalitet života održavate što je najbolje moguće.