Napravite LAŽNU posnu baklavu s orasima po originalnom receptu sa KOSOVA - Poseban slatkiš koji očarava ukusom
Najbolji recept za lažnu prizrensku baklavu od iskusnih domaćica obavezno isprobajte, oduševićete se ukusom, a u dom donosi miris tradicije.
Donosimo vam recept koji će vas oboriti sa nogu, slatkiš naših majki i baka. Prizrenska tespišta će oduševiti celu porodicu:
Neophodni sastojci:
Testo:
250 ml vode
250 ml ulja
3 šolje od 250 ml brašna
250 gr oraha
1/2 praška za pecivo
Šerbet:
250 ml vode
500 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
Način pripreme:
Prokuvati vodu i ulje, pa kad proključa staviti brašno - promešati i dobro sve sjediniti i malo prohladiti (da masa može da se mesi).
Zatim u prohlađenu masu staviti 250 g oraha i pola praška za pecivo.
Sve dobro sastaviti, pa staviti u tepsiju. Iseći na željene kocke i peći na 180 C oko 30 min.
Ohlađenu tespištu preliti sa vrelim šerbetom.
Srbija Danas/Stil, I.B./Prenela J.Š.