Nutricionistkinja Ivana OTKRIVA kako da SAČUVATE IMUNITET tokom posta - Pokazala ZAMENU ZA JAJA u jelima, trik koji će vam značiti
Počeo je Božićni post, a nutricionistkinja otkriva kako da sačuvate imunitet tokom istog i adekvatno se hranite.
Kako ispoštovati post, a sačuvati zdravlje i imuni sistem? Post podrazumeva prelazak na drugačiji režim ishrane. Kako post isključuje konzumiranje mesa i mlečnih i životinjskih proizvoda koji su na našim prostorima najčešči izvor proteina, ali i drugih ključnih nutrijenata, treba se pobrinuti da organizam i dalje dobija neophodne vitamine, minerale i druge hranljive sastojke.
Nutricionistkinja Ivana Šarčević apeluje da se post ne koristi za izgladnjivanje, jer mu to nije i namena, već da se obrati pažnja na raznovrsnu ishranu.
- Ne bazirati ishranu samo na hlebu, krompiru i testeninama, kao što mnogi čine. Važno je da vodimo računa da unesemo dovoljno nutrijeneta, belančevina, masti i ugljenih hidrata. Posebno je važno ne izbegavati doručak. - rekla je Ivana.
- Tradicionalni posni jelovnici zdravi su i zato što podrazumevaju smanjeni unos zasićenih masnoća koje su povezane s porastom lošeg holesterola, opasnog zbog toga što izaziva taloženje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova (aterosklerozu). Posni jelovnik je zato naročito blagotvoran za srce i krvne sudove.
Nedostaci ishrane u postu
Ovakav način ishrane ima potencijalni nedostatak, monotonija obroka i ponavljanje istih jela. Tokom posta većina ljudi samo isključuje jela koja nisu dozvoljena, a da istovremeno ne uvodi nova i tako samo osiromašuje jelovnik. Malo mašte tokom pripremanja jela otkriva mnoštvo dobrih kombinacija koje posnim jelima dodatno popravljaju ukus.
Zamena za jaja
Srbija Danas/J.Šipčić