OVI LJUDI GOTOVO NIKAD NE BOLUJU OD SRČANIH BOLESTI: Ako budete radili isto, nećete ni vi
U čemu je tajna?
Narodi poznati po ljubavi prema ribi, Eskimi i Japanci, vrlo retko imaju srčane bolesti. Jedan od razloga za to je što riba štiti krvne sudove od taloženja loših masnoća. Sa druge strane, većina u Srbiji će se pre odlučiti za ćevape umesto za ribu, što se jednim delom može povezati i sa velikim brojem obolelih od kardio-vaskularnih bolesti u našoj zemlji.
,,Veliki je značaj ribe u ljudskoj ishrani, to je utvrđeno naučnim studijama. Upravo zato nutricionisti savetuju da se na trpezi nađe dva puta nedeljno, kako kod odraslih, tako i kod najmlađih'', kaže nutricionistkinja Milka Raičević.
Riblje meso prepuno je materija koje pozitivno utiču na moždane funkcije, pamćenje, kosti, krvne sudove, srce, vid, a koliko je riba važna za naše zdravlje najbolje pokazuje činjenica da se u njoj nalaze esencijalne amino kiseline koje su neophodne za očuvanje zdravlja, a koje ljudski organizam ne može sam da sintetiše.
Zašto je riba dobar izvor proteina?
Konzumiranjem ribe poboljšava se opšte zdravstveno stanje jer je riba bogata proteinima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima A, D i K, dok morska riba sadrži jod, kalijum, natrijum, bakar, kao i vitamine B grupe neophodne za rad nervnog sistema i Omega 3 masne kiseline.
Omega tri masne kiseline utiču na smanjenje koncentracije holesterola i triglicerida, deluju na smanjenje krvnog pritiska i smanjuju mogućnost infarkta.
Takođe, brojna naučna istraživanja pokazala su da omega tri masne kiseline imaju antidespresivno dejstvo na ljudski organizam, a posebno je zanimljiva studija koja je istraživala uticaj Omega 3 kiselina na inteligenciju – došlo se do zaključka da mame koje su u trudnoći češće jele ribu rađaju decu koja se bolje snalaze na testovima inteligencije, motoričkih veština i socijalnih kapaciteta.
Koje su prednosti sveže smrznute ribe?
,,Sveže smrznuta Frikom riba je visokokvalitetna i iz divljeg ulova, što znači da se riba kreće i hrani u svom prirodnom okruženju, ima manji procenat masti, veću gustinu mišićnih vlakana, veći procenat vezivnog tkiva u odnosu na gajenu ribu, zbog cega je bolja tekstura i ukus mesa. Nakon ulova, riba se odmah tretira metodom brzog smrzavanja čime se obezbeđuje očuvanje svih nutritivnih vrednosti'', kaže nutricionistkinja Raičević.
Ne dajte da vas nedostatak kulinarskih veština obeshrabri da uživate u ukusu ribe i njenom blagotvornom dejstvu na zdravlje - Frikom sveže smrznuta riba je već očišćena što će vam značajno olakšati pripremu. Ostaje da samo dodate malo limuna, belog luka, peršuna ili drugu omiljenu marinadu i uživate u svom zdravom obroku.