RECEPT: Šta je dan bez ukusnih MAKARONSA?
Nema osobe koja može da odoli ovom savršenom zalogajčiću.
Jedan od definitivno najpopularnijih slatkiša današnjice jesu makaroni. Osim fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su sjajna opcija za poklon ili posluženje na slavljima.
Najbolja stvar u svemu je ta što možeš da pustiš mašti na volju i da se igraš bojama i ukusima i svaki put napraviš neku novu kombinaciju!
Ipak, mana ovog slatkiša jeste što ima jako ,,pipav” proces pravljenja i ako ne poštuješ recept osuđena si na propast. Da se to ne bi desilo, mi ti donosimo najprecizniji i najdetaljniji recept za makaronse.
Pogledaj i saznaj kako da ih spremiš i potpuno oduševiš drage osobe!
Od prezrelih banana napravite preukusne palačinke, evo i kako (VIDEO)
Savet:
Veče pre ostavi belanca na sobnoj temperaturi. Tako će se ugrejati i biće lakše umutiti ih u sneg. Dobra ideja je i da veče pre napraviš i kremu pa ih dobro ohladiš u frižideru tako da te sutradan samo čeka .
Potrebni sastojci:
Za makaronse:
90 g belanaca sobne temperature (otprilike 3 jajeta),
30 g kristal šećera,
110 g badema,
200 g šećera u prahu.
Za krem (osnovni recept):
2 žumanceta,
40 g kristal šećera,
50 ml mleka,
100 g maslaca sobne temperature.
A evo kako se pripremaju...
Korak 1.
Bademe ubaci u ključalu vodu i ostavi ih unutra samo minut. Potom im skini koru i dobro ih osuši. Kad si ih dobro osušila i ohladila, samelji ih u što sitniji prah, a zatim im dodaj šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom samelji (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Umuti belanca u čvrst sneg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želiš macarone u boji, najbolje je boju dodati u belanca dok ih miksaš.
Korak 2.
U belanca ručno dodaj mešavinu badema i šećera u prahu. Mešaj energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponoviš deset puta, proveri je li smesa prave konzistencije. Smesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne sme da ostane čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih belanaca). Ako nije dovoljno izmešana, ponovi još koji put pa opet proveri.
Korak 3.
Smesu sipaj u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskuj krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm). Ostavi po 3 cm razmaka između makarona. Ostavi makarone da se malo odstoje na plehu. Znaćeš da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lepili za prst kad ih dotaknete. . Ugrejte rernu na 140°C i pecite ih 12 do 15 minuta. Zatim ostavi neko vreme da se ohlade.
Korak 4.
Uputstvo za krem:
Umuti žumanca i šećer dok ne posvetle. Kuvaj mleko dok ne provri. Dodaj polako mleko u žumanca pa sve miksaj dva minuta. Dodaj maslac pa miksaj još dva minuta. Ako želiš krem s ukusom lešnika/badema, povećaj količinu mleka na 100 ml i dok ga kuvaš, u njega dodaj 100 g fino mlevenih lešnika/badema. Temu kada je ukus krema u pitanju je beskonačna!