ZNATE DA JE ZDRAVA, ALI NIJE SVAKA ISTA: 7 vrsta riba koje OBAVEZNO treba da se nađu u vašoj ishrani!
Nije na odmet znati...
Sigurno ste nekoliko puta čuli koliko je riba zapravo zdrava, ali možda niste sigurni zbog čega je to tako. Ono što je ustvari izdvaja u odnosu na govedinu, svinjetinu i ostalo meso, jeste to što je obogaćena omega 3 masnim kiselinama.
Sudeći po rezultatima istraživanja, ove dobre masnoće snižavaju nivo lošeg holesterola, smanjuju ukočenost u zglobovima, popravljaju raspoloženje i pomažu kod Alchajmerove bolesti i demencije.
OGLASILA SE MARIJANA MIĆIĆ povodom škakljivih izjava o silovanju "Mogu da se izvinim svakoj ženi..."
POBOLJŠAVA PROBAVU, RAD SRCA, A BOGATA JE I VITAMINIMA: Ova namirnica ODRŽAVA KILAŽU, a osećaćeš SITOST!
"PRE NEGO POSTANEM LEPA" Dragana Katić objavila fotku koju mnoge njene koleginice NE BI SMELE! (FOTO)
Ipak, nisu ni sve vrste ribe jednako zdrave - zato vam predstavljamo one koje nutricionistkinja Nataša Đukić najčešće preporučuje:
Losos
Ova vrsta ribe sadrži nizak nivo žive, ali dosta omega 3 masnih kiselina. Losos se naročito preporučuje deci, jer sadrži masnoće koje pozitivno utiču na razvoj mozga.
Tunjevina
Ovo je još jedan odličan izvor omega 3 masti. Baš kao i losos i tuna sadrži materije, koje podstiču razvoj mozga.
Skuša
S obzirom da spada u masnije ribe, nije čudo što skuša sadrži dosta omega 3 masnih kiselina. Pored toga, ova riba sadrži najmanji procenat žive.
Sardine
Ova vrsta ribe je takođe bogata omega 3 masnim kiselinama, a možete ih pripremiti sami, ili jesti one iz konzerve.
Haringa
Pored zdravih masnih kiselina, sadrži i aminokiseline, koje obnavljaju i podstiču razvoj mišića.
Som
Možda nema dovoljno masnoće kao losos, tunjevina, skuša i ostale masne ribe, ali som ima dovoljno omega 3 masnih kiselina i zaslužuje da se češće nađe na vašoj trpezi.
Bakalar
Izaberite svoj omiljeni način za pripremu bakalara i iskoristite bogatstvo zdravih masnoća i aminokiselina.