ZNATE LI ZA OVAJ PRIRODNI ZASLAĐIVAČ? Izgleda kao običan šećer, ali ima 40 odsto manje kalorija!
Malo ljudi zna za ovu zamenu...
Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane nije dobro kao ni manjak nekog važnog vitamina, ali ovaj industrijsko prerađeni šećer kojeg svi imamo u kuhinjama nimalo ne pridonosi našem zdravlju. Kao alternativu možemo koristiti med, steviju, ali i jedan prirodni zaslađivač koji se premalo spominje – brezin šećer ili "xylitol".
Godinama me je pekla, svrbela i oticala vag*na, a onda sam saznala UŽASAVAJUĆU ISTINU!
Brezin šećer otkrio je krajem 19. veka nemački naučnik Herman Emil Fišer, a njegovu masovnu industrijsku proizvodnju razvili su Finci za vreme Drugog svetskog rata. Ima identičan ukus i miris kao i kristalni šećer, ali potpuno drukčiji učinak na organizam.
NIJE IM LAKO: 8 stvari o kojima muškarci razmišljaju kada su TAMO DOLE!
Dobro znate kako konzumacija previše šećera i slatkiša dovodi do debljanja i uništavanja mišića, ali brezin šećer čak smanjuje želju za slatkim i ugljenim hidratima. Takođe poboljšava probavu, ne hrani loše bakterije u organizmu koje žive od šećera i mogu ga uzimati i dijabetičari jer drži šećer u krvi na normalnom nivou.
Međutim, ni s njim ne treba preterivati jer može izazvati proliv, a ne može se karameliziovati. Odličan je u kolačima, poslasticama ili kao zaslađivač napitaka, pa se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.