Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Почасни конзул Србије у Израелу: "Срели смо се са породицом нашег отетог држављанина - како дани пролазе..."

02.11.2023. 14:34
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Nikolić
Александар Николић / Извор: Фото: Printscreen/K1Televizija

Комадант батаљона потпуковник Салман Хабка, припадник грузијксе мањине у Израелу, јутрос је погинуо у борбама на северу појаса Газе. Број киднапованих људи данас износи 242.

У емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1, почасни конзул Србије у Израелу, Александар Николић изнео је најновије податке о стању киднапованих људи, али и описао сусрет са родитељима отетог Алона Олеа.

"НИКАДА НЕЋУ ПОТПИСАТИ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА!" Председник Вучић се хитно огласио преко друштвених мрежа: На част свима који такве лажи износе (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"НИКАДА НЕЋУ ПОТПИСАТИ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА!" Председник Вучић се хитно огласио преко друштвених мрежа: На част свима који такве лажи износе (ВИДЕО)

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА БОЦАН-ХАРЧЕНКОМ: Ево о чему су све разговарали председник Србије и руски амбасадор (ФОТО)Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА БОЦАН-ХАРЧЕНКОМ: Ево о чему су све разговарали председник Србије и руски амбасадор (ФОТО)

Састанак Вучића и руског амбасадора Боцан-Харченка данас тачно у 10 часоваaleksandar-bocan-harcenko,-aleksandar-vucic

Састанак Вучића и руског амбасадора Боцан-Харченка данас тачно у 10 часова

- Комадант батаљона потпуковник Салман Хабка, припадник грузијксе мањине у Израелу, јутрос је погинуо у борбама на северу појаса Газе. Као потпуковник он је до сада и највиши рангирани официр, који је страдао са израелске стране од када је кренула копнена инвазија. Број погинулих израелских одбрамбених снага се сада попео на осамнаест, а током данашњег дана је погинуо један цивил у пуцњави у Самарији на западној обали. Окршаји су на Либанској граници постали свакодневица, а оно што треба напоменути је и да је број киднапованих данас ажуриран на 242. Разлог сталног пораста киднапованих, упркос оне четири особе које су ослобођене, јесу страни радници у сектору пољопривреде и ту искључиво говоримо о Тајланђанима. Тако да је потребно нешто више времена да се утврди њихов идентитет и локација. Тај број нажалост је повећан – каже наш почасни конзул у Израелу и додаје да су се јуче припадници медија срели са породицом нашег отетог држављанина.

- Имали смо сусрет са новинарима из Србије и Црне Горе и још једном смо сведочили патолошким масакрима који су били у Кибуцима, дуж линије раздвајања појаса Газе и после тога били у граду Здарот, који је најближи већи урбани град у непосредној близини, а који је нажалост постао град духова. Од 35 хиљада становника у њему је остало можда свега две хиљаде људи и то само они који службено морају да буду ту или они који су одбили да се евакуишу. У Израелу је 220 хиљада интерно расељених особа. Срели смо се јутрос са министром за дијаспору, Амихајијем Чиклијем, који је поред изношења ставова израелске владе о садашњој консталацији и ажурирању онога што се дешавало у последњих неколико дана, изразио захвалност председнику Србије, Александру Вучићу и Влади Републике Србије на подршци и сарадњи по питању отетог Алона Охела, који је двојни држављанин. То није нешто што се подразумева, али је та сарадња била одлична од првог момента.  Медији из Србије и Црне Горе, заједно са мном имали смо прилику да се сретнемо са породицом отетог Алона, мајком Идит, оцем Кобијем и дедом Ахијем. Био је то заиста један, не само сусрет у коме се осетио пијетет наших припадника медија, већ оних који су тражили на неки начин да подрже и оснаже породицу која пролази паклене дане и само они знају како им је тешко. Та невероватна чврстина, вера, јединствена моћ ношења са несносном консталацијом. Описивала је мајка Идит, како дан започиње медитацијом, како је јако важно да место у коме они живе буду инволвирани кроз шта они пролазе, па заједно џогирају.

Александар Николић објашњава и шта се захтева да би таоци били пуштени

- Како дани пролазе, овде све више јача уверење да се ради о дуготрајнијем рату. Спремност позадине је максимална. Нема дана, када не долазе страшне вести о погибији војника, али то ни на који начин, не утиче на спремност, јер се доживљава да је ово рат за опстанак у овом делу света. Воде се интензивне борбе. Занимљиво је осврнути се на изјаву Дав Јала, који је познати израелски новинар, за један најчитанији портал, изнео је да се препознају двојни гласови Владе Израела, са једне стране неопходност јасне победе која се неће ограничити тиме да је послата порука другој страни, него да је Хамас дефинитивно елиминисан као суверен у појасу Газе и где неће моћи да се калкулише које су им снаге остале за неки наредни циклус, где могућности даљег ракетирања постоји, а истовремено се воде калкулације, не само око постојећег канала ослобађања талаца, а то су како се овде износи у медијима, америчко-катарски канали, већ да се врате на сценарио из 1982. године, када је Јасеру Арафату, било омогућено да напусти, Бејрут. Другим речима, да се омогући данашњем руководству Хамаса, да напусти појас Газе за узврат ослобађање свих талаца. Прилично је велики број непознаница и из дана у дан јавља све више питања, а све мање је одговора. Нико не гаји било какве илузије око тога да усложњавање ситуације, ће довести до било каквих олакшања у наредном периоду, а посебно овај начин, три до четири километара дневно. Посебно ако узмемо у обзир онај коридор, Салахадин који треба да раздвоји Џибалију, Bethanon и Бетлахију од самог града Газе, ту говоримо о североисточном сектору појасу Газе, али исто тако и јужног од града а Газе, могу да се другачије воде, као што можемо само да замислимо, та умреженост тунела, како они тамо саркастично називају метро, минирана поља су и те како кобна и потенцијално још кобнија како за пешадијске и оклопне, тако и за инжењеријске јединице – закључио је конзул Србије у Израелу у емисији „Кец на једанаест“ на телевизији К1.