Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БОЖЕ ПРАВДЕ" ПОСЛЕ ПОЛАГАЊА ЗАКЛЕТВЕ: У Скупштини Србије нови министри Владе Србије положили заклетву, присуствовао и Вучић (ВИДЕО)

02.05.2024. 09:40
Пише:
Србија Данас
Vučić i Brnabić
Вучић и Брнабић / Извор: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Посланици Скупштине Србије наставили су данас расправу о избору нове Владе Србије на посебној седници која је почела јуче, а прекинута синоћ око 21:30 часова.

Химна Републике Србије "Боже правде"

Председница Скупштине Ана Бранбић позвала присутне да послушају химну "Боже правде", а потом је закључила прву седницу у 14. сазиву.

У Скупштини Србије почиње полагање заклетве нових министара Владе Србије.

Председница Скупштине Ана Брнанбић поздравила је окупљене. У Народну скупштину Србије, пред полагање заклетве нове владе, стигао је председник Србије Александар Вучић.

Прво су посланици громогласним аплаузом поздравили председника Вучића, а онда и министре док су долазили на место за полагање заклетве.

Министри нове Владе Србије положили заклетву после чега су један по један потписивали и примали честитке од Ане Брнабић и Милоша Вучевића.

Изабрана нова Влада Србије

152 посланика гласала су ЗА, 61 посланик ПРОТИВ, док је одсутно било 37. Уследио је громогласан аплауз. Председница Скупштине Ана Брнабић је дала паузу од пола сата после чега ће уследити полагање заклетве.

Владу Србије, како је предложио мандатар Милош Вучевић, чине:

Синиша Мали први потпредседник владе и министар финансија, Ивица Дачић потпредседник владе и министар унутрашњих послова, Ирена Вујовић потпредседник владе и министар заштите животне средине, Александар Вулин потпредседник владе, Андријана Месаревић министар привреде, Томисилав Момировић, министар унутрашње и спојне трговине, Александар Мартиновић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Јелена Жарић Ковачевић министарка државне управе.

Горан Весић остао је министар грађевинарства и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић министар рударства и енергетике, Маја Поповић министар правде. Томислав Жигманов је министар за људска права, Братислав Гашић министар одбране, Тања Мишчевић министарка за евроинтеграција, Марко Ђурић министар спољних послова, Златибор Лончар министар здравља, Немања Старовић министар за рад и запошљавње, Зоран Гајић министар спорта, Милан Кркобабић министар за бригу о селу, Милица Ђурђевић Стаменковски министартка за бригиу о породици и демографији, Никола Селаковић министар култруре, Јелена Беговић министарка науке, Хусеин Мемић министар туризма и омладине, Дејан Ристић министар информсиања, Дарко Глишић министар за јавна улагања, Новица Тончев, Ђорђе Милићецић, Ненад Поповић и Усаме Зукорлић и Татјана Мацура министри без порфеља.

Завршен претрес, почело гласање

Председница парламента Ана Брнабић закључила је претрес о јединој тачки дневног реда седнице.

Након расправе, уследило је гласање, потом ће и полагање заклетве нове владе, чиме почиње њен мандат.

Вучевић о куповини наоружања војне опреме и војне неутралности

- Не мислим да ћемо угрозити војну неутралност ако са Десоом из француске закључимо уговор о куповини ескадриле рафал авиона јер ми свакако морамо на некој или једној од страна купити нову ловачко-бомбардерску авијацију. Данас смо зависни од једне друге војне силе чије авионе користимо и који једини могу да нам одржавају те летелице, говорим о миговима, у ресурсу и модернизију свакако. Имали смо понуде и од других држава да купујемо њихове авионе, и са запада и са истока, али постоји један проблем транспорта, односно, како то што купимо да дође до нас, а посебно је то осетљиво питање када говоримо о ратном ваздухопловству. Ту видимо погубне последице када се Црна Гора отцепила од Србије јер да данас имамо луку Бар ми би били далеко самосталнији или би се много брже наоружавали и добијали оно што желимо да добијемо. То јесте разлог зашто смо код западних партнера отпочели ове разговоре и надам се да ће бити успешни.

- Што се тиче обуке пилота, ми имамо обуке и сада у западним државама и на истоку. Наши пилоти иду у Немачку да се обучавају за ХА145 хеликоптере као што су се обучавали за МИ35 или МИ17 у Русији. Не мислим да смо на тај начин угрозили војну неутралност јер је она пре свега повезана са политиком земље. Ми имамо проблем ако купујемо на неким тржиштима да то дође до нас због окружења какво имамо и верујем које је вама веома добро познато. Наставићемо даље да наоружавамо Војску Србије и да не прескочимо и тај моменат, те летелице имају уређај IFF, то је препознавање да ли је летелица пријатељска или непријатељска, тако да на нап ПВО систем недејствује по нашим летелицама. То нам фали у односу на неке друге апарате и надам се да ће Војска Србије и Министарство одбране у наредном времену радити на томе. Разум вашу бригу али морате разумети да са неких других тржишта ми не можемо да допремимои оно што би евентуално могли да купимо - истакао је Вучевић.

Брнабић: "То ми кажете ви, који седите поред човека који је мени претио силовањем"

На примедбу Далибора Јекића, Странка слободе и правде, зашто није као жена реаговала "на увреде на рачун Марнике Тепић", Брнабић је упитала:

- Као жена? То ми кажете ви, чији народни посланик је претио мени јавним силовањем. Ви мени држите предавања шта је као жена жени треба да кажем, ви који седите поред човека који је мени лично претио силовањем. Мајко мила, шта ћемо ми овде све да видимо, да доживимо.

"Поносан сам на пројекат Београд на води"

- Не видим зашто брига за цену квадрата, то је питање тржишта, оно диктира цену кавдратног метра и понуду и потражњу. То је питање за оне клијенте који могу себи то да приуште. Ако има клијената, супер, ако нема, сносиће консеквенце инвститор. Ви морате да научите основе економије. Интересантно социолошки, па ви највише гласова добијате тамо где живе најбогатији. Не гадите се ви тако богатих када треба да вас финансирају и није вас брига за минималну зараду. Престаните са тим јефтиним демагошким идејама.

Расправа у току

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов истакао је да је важно "да се настави политика коју је председник Србије Александар Вучић дефинисао и прокрчио јој пут".

- Водимо политику независне, суверене, слободарске и слободне земље - истакао је.

Он је рекао да су међународне околности све сложеније, а да је обавеза свакога ко се бави политиком да "буре барута" не експлодира на Балкану и да то не значи да се не треба борити за националне интересе, већ да треба сачекати тренутак за њихово остваривање.

- Уверен сам да ће доћи дан када ће Србија на целој својој територији остварити пуну сувереност и одлучивати на сваком педљу своје територије. Али морамо да радимо мудро да тај дан дође и да има ко да га дочека - поручио је.

Он је рекао да Србија мора да се бори против резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, коју је назвао срамном и упитао да ли је неко од опозиције макар послао поруку поводом тога некоме с ким има односе у иностранству.

Александру Јовановићу Ћути председница Скупштине изрекла је другу опомену.

Не дам вам да злоупотребљавате смрт Миодрага Тошковића, поручио је Мандатар Вучевић Драгани Ракић (ДС).

- То је човек који је 23 године био у Војсци, обављао најтеже и најодговорније послове. Ја сам био у његовој породици, видео супругу и две од три ћерке, био на сахрани и разумео бол те породице. Ко је вама дао за право да то убацујете у јефтин политички контекст. Вас нека је стид. То су људи који су се прихватили одговорног посла, обављају најсложеније војничке задатке, свесни су какав ризик носе. Дешавале су се на жалост и раније несреће, 7. јула 2009. пао је хеликоптер, када су погинули пилот Раде Ранђеловић и војник Милан Улемек. Нико то није поменуо ни у једном политичком говору. Пустите да се утврде чињенице, а не да ви овде из скупштинске клупе опсервирате. То је срамота. Од злоупотребе трагедије деце у школи, младих људи у Орашју и Дубони. Вас треба да буде срамота што мени вичете доста док спомињете име српског хероја. Није фер, није пристојно да користите смрт професионалног војника у расправи о новој влади. Нека је вечна слава Миодрагу Тошковићу - казао је мандатар.

Вучевић Ђиласу: То је криминал из вашег ваката

- Причате о нечему о чему ништа не знате. Бавите се претпоставкама и нагађањем. Почели сте опет према људима о којима никада нисте мислили. Ја не мислим да су овим посланици кажњени, нити људи који раде у Скупштини што раде. Па ви сте баш лепо показали како се бринете о њима када сте их гађали тоалет папиром. Тада када сте ви водили државу, нисте морали да бринете о томе да ли ће људи радити 1. и 2. маја, јер је више од 500.000 њих било мање запослено. Данас Србија има далеко здравију економију. Поменули сте КиМ, баш ви сте причали најпохвалније о Аљбину Куртуји, рекли сте да је принципијелан политичар са којим се може постићи договор. Да вас подсетим Курти је био у затвору због сеценионизма, тероризма, човек је рушио државу. Изашао је из затвора у ваше време, када сте амнестирали терористе. Десет година смо одлагали оно што је ваш председник потписао. Преговарачки оквир сте пребацили из УН и ЕУ - казао је Вучевић

Он је на тему 24 спорне приватизације, рекао да то је питање за правосудне органе.

- То је криминал из вашег ваката, а не из доба од када Вучић и СНС воде државу.

На замерке да се гради Национални стадион, а не дечја болница, Вучевић каже:

- За шест дана почиње изградња Тиршове 2, као што смо рекли.

- Ни реч од вас нисам чуо око пријема тзв. Косова у Савет Европе, ни реч о Резолуцији у УН, у којој покушавају да жигошу српски народ.

Када је реч о изборима, мандатар каже да се опозиција "игра масних фота".

- Мало седнете на столице, мало устанете. Немогуће је да су изборни процеси овакви у једном граду, а онакви у другом.

- Познато је свима да нисте били само градоначелник Београда, веће сте обављали важне послове на државном нивоу. Јавно сте обећали да ћете се повући из политике када просечна плата буде 800 евра. Усвојени су услови, на вама је да испуните оно што се обећали.

Брнабић опозицији: Када Ђилас прича да је Вучић шеф мафије, то није вређање?

Председница парламента Ана Брнабић одговорила је на прозивке из опозиције и позвала да стандарди буду једнаки за све

- Ви нисте чули када је Ђилас причао да је Вучић шеф мафије и да је ово организована криминална група. То није вређање. Ајде само да имамо минимум једнаких стандарда - рекла је председница Скупштине.

О фотографији са Снајпером

- Та слика коју приказујете је слика са једног званичног пријема у Градској кући, када сам примио фудбалски клуб са Лимана, где је у управи био тај човек. Ја нисам бирао управу тог клуба. Ви нећете да прикажете цело слику, где је реч о догађају коме је присуствовало 30 људи. Тај исти Слободан Милутиновић Снајпер ухапшен је док је Вулин био министар полиције, а ја градоначелник Новог Сада. Ухапшен је у Новом Саду, осуђен и због те осуде побегао је из државе и по нашој потерници ухапшен у Шпанији. Мислите да се тако неко штити? Немам проблем, ја сам се сретао са многим људима, имам ја слике где сам на жалост и са вашим партијски колегама и са Бојаном Пајтићем. Шта да радим, такав ми посао, али сам имао и слике и са онима који су се морално више огрешили. Овај човек је одговарао.

Мандатар Милош Вучевић одговорио је Мирославу Алексићу

Мандатар Милош Вучевић одговорио је Мирославу Алексићу, који је имао замерке на нови кабинет, бројност и састав.

Вучевић је подсетио да је влада 2000. имала 36 министарстава.

- Сигуран сам да Краљ Александар, ког сте поменули, није предвио да ће неко покушати да спали Скупштину. Кажете отимање за хоклице, сигуран сам да ви полазите од себе. Ви причате о прелетачима, па ви сте прелетач. Ви сте се нудили да будете са нама у власти 2016. Вама сада смета што су Милица и госпођа Мацура са нама у влади. Кажете уништено здравство, здравство са пет милијарди евра буџета. Пољопривреда са 118 милијарди. Многи ваши савезници су често у Београду на води, који сте поменули. Што се тиче злата, да вас подсетим, 2012. оставили сте нам једну тону залата, а сада 40,9 тона, највише у историји. Зашто смо га донели из Швајцарске у Србију? Донели смо српско злато у Србију јер хоћемо да српско злато буде у Србији, када смо сагледали геополитичке прилике - казао је Вучевић.

Додао је и како су му јуче из дела опозиције довикивали да убрза и прескочи када је у експозеу говорио о Косову, а сад му замерају да том питању није посветио довољно пажње. Алексић је казао да то није тачно и да тада није ни био у сали. На то му је Вучевић рекао да је "то још горе".

- Ја не бих да понављам око ваших бизнис потеза и вођења општине Трстеник. Не бих да поминем ни родбинске везе и оно што сте радили са тастом, око вођења Прве петолетке. Да не помињем фирму Спасојевић превоз, која је била богом дана за асфалтирање путева. Трстенику ће још много требати да се опорави од вас.

- Синиша Мали је одличан министар финансија и ја сам веома задовољан, биће моја десна рука. Радио је преко 20 година у приватном сектору, шта је требало да се деси да човек не заради. Понављате не знам по који пут лаж о становима у Бугарској. Бугарско тужилаштво докаже да су фалсификовани потписи, ви кажете није битно, битно је шта ми кажемо - истакао је Вучевић.

 


Мандатар Вучевић представио је јуче експозе и састав владе, и поручио је да ће ово бити Влада континуитета, да ће чланство Србије у ЕУ бити и даље спољнополитички приоритет, и да ће највећи изазов бити очување суверенитета и целовитости, односно борба за КиМ.

Он је рекао да ће влада наставити да води политику која ће бити заснована на политичкој независности и војној неутралности.

Посланици владајуће коалиције најавили су да ће гласати за нову владу, а опозиција је критиковала њен састав. Када се заврши расправа уследиће гласање и полагање заклетве нове владе, чиме почиње да тече њен мандат.

Ово је нови састав Владе Србије:

Председник владе - Милош Вучевић
Министар спољних послова и заменик председника владе - Марко Ђурић
Потпредседник владе и министар одбране - Братислав Гашић
Први потпредседник владе и министар финансија - Синиша Мали
Министар унутрашњих послова - Ивица Дачић
Министар за науку и иновације и технолошки развој - Јелена Беговић
Министар здравља - Златибор Лончар
Министар просвете - Славица Ђукић Дејановић
Министар унутрашње и спољне трговине - Томислав Момировић
Министар привреде - Адријана Месаровић
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде - Александар Мартиновић
Потпредседник Владе, министар за заштиту животне средине - Ирена Вујовић
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре - Горан Весић
Министар рударства и енергетике - Дубравка Ђедовић Хандановић
Министар правде - Маја Поповић
Министар спорта - Зоран Гајић
Министар културе - Никола Селаковић
Министар за управу и локалну самоуправу - Јелена Жарић Ковачевић
Министар информисања и телекомуникација - Дејан Ристић
Министар за науку и иновације и технолошки развој - Јелена Беговић
Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог - Томислав Жигманов
Министар за рад, борачка и социјална питања - Немања Старовић
Министар за бригу о селу - Милан Кркобабић
Министар за туризам и омладину - Хусеин Мемић
Министар за јавна улагања - Дарко Глишић
Министар за европске интеграције - Тања Мишчевић
Министар за бригу о породици и демографију - Милица Ђурђевић Стаменковски
Потпредседник Владе - Александар Вулин
Министри без портфеља: Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић, Татјана Мацура