clear sky
15°C
17.05.2024.
Beograd
eur
117.1192
usd
107.5969
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Sedam JELA za POST NA VODI - Spremite ih sutra na Veliki petak, sve namirnice su dostupne i jeftine

02.05.2024. 09:29
Piše:
Srbija Danas
post
post / Izvor: Shutterstock

Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu i taj dan ne zvone zvona, tiho se priča i praktikuje se gladovanje. Veliki petak je dan koji se provodi u strogom postu i bez ikakvih proslava.

Sutra je najtužniji dan u godini, kada je Isus razapet na krstu. Na Veliki petak se ne sluša muzika, dan se provodi u miru, tišini i uz molitvu, a na trpezi se mogu naći samo jela pripremljena na vodi. 

Posti se na vodi, a to znači da su zabranjene namirnice životinjskog porekla, čak i riba kao i jela pripremljena na ulju. Sa stola sklonite čak i noževe i viljuške, a so kao začin je zabranjen, jer bi simbolično označavao sipanje soli na Isusove rane.

Gulaš sa pečurkama

  • 500g pečuraka
  • 1 crni luk
  • 500ml soka od paradajza
  • Začini

PRIPREMA

Iseckajte luk i propržite ga na vodi. Dodajte pečurke i zajedno dinstajte na vodi. Sačekajte da pečurke puste vodu i i dalje dinstajte dok ne ispari sva voda. Na kraju dodajte paradajz i kuvajte još 15tak minuti. Začinite po želji.

Pasulj na vodi

  • 500g pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paprika
  • Po potrebi kašika speltinog brašna
  • 250 ml soka od paradajza
  • začini

PRIPREMA

Uveče potopite pasulj. Ujutru prospite vodu dodajte novu da provri. Ponovo prospite vodu i dolite novu i nastavite da kuvate pasulj. Dodajte luk, šargarepu, papriku i kuvajte dok se ne skuva pasulj. Dodajte sok od paradajza. Po želji dodajte začine koje volite. Ako želite gušći pasulj dodajte kašinu spelte.

post
post / Izvor: Shutterstock

Špagete sa sojom

  • 200g sojinih ljuspica
  • 1 glavica luka
  • 300ml soka od paradajza
  • 200g testenine od heljde

PRIPREMA

Prodinstati luk na vodi pa dodati soju i sve dinstati 15 takminuta. Dodati sok od parajajza i sve kuvati još 15tak minuta. Začiniti po želji. Obariti tetenine i poslužiti zajedno sa sosom.

Čorba od povrća

  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 2l vode
  • 300ml soka od paradajza koji se dodaje na kraju

PRIPREMA

Čorbu je najlakše napraviti. Ubacite svo povrće u vodu i kuvajte dok se ne skuva. Dodajte sok od paradajza. Na kraju možete sve izmiksati u blenderu ako više volite potaž.

Rižoto sa sojom

  • 1.5l vode
  • 2 luka
  • 3 mladog luka
  • 1 krompir
  • 1 šoljica soje
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šolja soka od paradajza
  • Začini

PRIPREMA

Prodinstati luk na vodi, dodajte krompir i šargarepu i dolet vodu. Kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte.

Bukovače zapečene

  • 350g bukovače
  • 1 tikvica
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • Začini

PRIPREMA

Prodinstati luk na vodi. Zatim dodati sve sastojke i dinstati. Na kraju dodati začininite po ukusu.

Musaka od šampinjona

  • 5 krompira
  • 2 šargarepe
  • 400g šampinjona

PRIPREMA

Propržiti šampinjone na vodi i šargarepu izrendanu. Slagati kromir pa šampinjone. Zapeći kao musaku uz malo dodate vode.