CENE PARADAJZA I PAPRIKE SU PAPRENE: Da li će ove godine pravljenje zimnice biti NAJSKUPLJE DO SAD?
Mnogo je povrća uništeno usled velike suše ove godine
Paradajz, paprike, kupus, krstavac dostižu duplo skuplju pijačanu cenu u odnosu na prošlu godinu. Mnogo je povrća uništeno usled velike suše ove godine, a sada kada je vreme za prepemanje zimnice, proizvođači i prodavci upozoravaju da će cene rasti.
STIŽE JOŠ 20 EVRA DRŽAVNE POMOĆI! Detaljan vodič kako da se prijavite, evo kada dobijate novac!
Danas NOVA ISPLATA državne pomoći: Ukoliko spadate u ovu grupu, PROVERITE VAŠ RAČUN u banci!
SRBI POLUDELI ZA OVIM NAČINOM ZARADE! Uložite malo, a dobijate i do 1.000 evra mesečno
Kako objašnjavaju proizvođači velike suše, visoke temperature i vremenske nepogode doveli su do toga da rod podbaci, tako da usled nedostatka robe cene su skuplje, a kako se približava jesen i priprema zimnice, cene će i dalje da "skaču".
- Znate šta, ne može više da se zarade pare da bi se roba bacala, naručuje se manje nego što se može prodati, da bi se ostalo u poslu. Jer proizvođači izuzetno dobro prate snabdevanje tržišta i prema tome nivelišu cene. Ako je previše robe na tržištu - oni maksimalno spuštaju cene i hvataju nas u zalihama koje smo skuplje platili i tu gubimo. Ako dižu cene, nemaju obzira ni prema nama, ni prema mušterijama, dižu dnevno i po 20, 30 dinara. Nemaju duše - objašnjava Jovan Subotić sa Kvantaša.
Dodaje koja je vrsta paradjza nabolja za kuvanje, a kada je najbolji kvalitet paprike za pravljenje ajvara.
Najbolji kvalitet paprike za pravljenje ajvara je od 5. septembra kada je prva berba
- Paprika je 90 dinara, a crvena još nije za kupovinu, a na beogradskim pijacama cena paprike je oko 180 dinara kilogram. Crvena će biti za petneast dana. 0d 5.09. do 20.09. je najbolje kupiti papriku za ajvar - tad je prva berba i ako mislite da pravite ajvar, savet domaćicama, tada je najkvalitetnija paprika, cene posle rastu sve više i više, a kvalitet je sve gori - dodaje Subotić.
"Šljivar" je najbolji za kuvanje, a najkvalitetnija vrsta paradajza jeste "Volovsko srce"
- Današnja prodajna cena paradajza na veliko je 120 dinara, a na Bajlonijevoj pijaci je od 150 do 250 dinara. Ova cena je dosta nategnuta, previsoka je. Šljivara odnosno onog indrustrijskog trenutno nema, a on jedini može da spusti cenu i on je za kuvanje, a i on će biti od 50 do 60 dinara najmanje. Volovsko srce je skupo jer je kvalitetno. Ali, za kuvanje paradajza, opet savet domaćicama, najbolji je šljivar - objašnjava Jovan sa Kvanataša.
Hoće li biti kupusa za kiseljenje
- Pitanje je koliko će biti i kupusa za kiseljenje, ubila ga je suša, enormno su male glavice, rod je podbacio, prošle godine bilo je oko 35 dinara. Današnja cena kupusa na Kvantašu je od 70/80 dinara, dok je trenutno na Bajlonijevoj pijaci 120 i cenu će držati oko 100 dinara, a kad se bude kiselio cena može ići samo gore - navode proizvođači povrća iz Leskovca.
Oni objašnjavaju da će sve poskupeti, jer su ekstremni uslovi zbog suše, krompir će za Novu godinu biti od 80 do 100 dinara.
Komparacija cena u odnosu na prošlu godinu
Ogromna je razlika u ceni u odnosu na prošlu godinu. Paprika je prošle godine koštala 50, sada košta 90 dinara. Paradajz je u ovom periodu od 40 do 50, a sad je 120 dinara.
Roba iz okoline Kruševca je propala, što zbog grada, što zbog poplava, tamo je rod 80% uništen. Krompira će biti u vrlo malim količinama, za mesec dana će biti 80dinara, sada je oko 40 dinara.
Proizvođači sa Kvantaša gde se kupuje na gajbe, odnosno na veliko, objašnjavaju da je normalno da cene na pijacama u gradu budu 50% skuplje, jer kako kažu, tamo prodaju na malo, na 200, 300grama, dok plate sve pijačne dadžbina, pitaju se šta njima ostaje.
Cena krastavaca je 80 dinara na Kvantašu, a na Bajlonijovoj je 120 din. Ljuta paprika je oko 10 dinara komad, a kropmir od 40 do 50 dinara na Kvantašu, krompir na Bajlonijevoj pijaci je oko 100 dinara.
Proizvod Kvantaš Bajlonijeva pijaca
Paprika 90 dinara 180 dinara
Paradajz oko 100 dinara od 150 do 250 dinara (zavisi od vrste paradajza, jeftiniji je Šljivar, znatno skuplja vrsta paradajza je Volovsko srce)
Krastavac 80 dinara 120 dinara
Krompir 40/50 dinara 100 dinara
Kupus 70/80 120 dinara
Cena domaće tegle ajvara na Bajlonijevoj pijaci je 700 dinara, pa sada, drage domaćice, procenite, koliko je skuplje ili jeftinije praviti svoj ajvar.