SJAJNA IDEJA AKO ŽELITE DA SE BAVITE POLJOPRIVREDOM: Evo od čega se obogatio jedan Vojvođanin
Kikinđanin odličnu zaradu pronašao u proizvodnji tikve.
Nikola Krnić je pokazao da poljoprivreda može biti dobar izbor za siguran posao i dobru zaradu. Međutim, umesto klasičnih ratarskih kultura, ovaj Banaćanin je odlučio da uzgaja tikve.
PLANIRATE DA SE SELITE? RAZMISLITE O PREDGRAĐU BEOGRADA: Prosečna plata ovde je skoro 100.000 DINARA
Koliko je ova odluka bila dobra, najbolje govori podatak da se samo čaša od dva decilitra plaća 100 dinara, a Nikola će ove godine imati oko 300 kilograma semenki!
Mladi povrtar je ovim poslom počeo da se bavi pre šest godina. Poslu ga je podučio otac, objasnivši ono osnovno što treba činiti. Međutim, on se nije time zadovoljio samo time, već je studiozno čitao i stručnu literaturu i tako ovladavao svim tajnama tikvarenja. Ipak, dodaje da za uspeh nije dovoljno samo znanje, već i puno ljubavi i optimizma, jer od gajenja ludaje nije hteo da odustane iako u početku nije donosila berićet.
Nikola tvrdi da tikva nije posebno zahtevna za uzgoj. Kaže da - Dovoljno je, kad biljka stasava, dvaput kroz njivu proći paračem, zatim blagovremeno baciti đubrivo, uz to i pažljivo pratiti vegetacioni ciklus i na vreme reagovati prskanjem u slučaju pojave plamenjače i vaši.
LEK ZA KOJIM JE POLUDEO SVET! Postao je hit među bogatima jer misle da od njega POSTAJU PAMETNIJI
Vredni Banaćanin zadovoljan je ovogodišnjim prinosom. Odavno se opredelio za sorte olinka, olivija, nektar, tamburica... Tu je i domaća bela, pa ukrasne tikvice... Dvaput je, veli, ovog leta "udarao led", ali, srećom, nije na usevu načinio veću štetu. Kiše je, uz to, bilo kada je trebalo. Berba je već počela, nešto ranije nego što je uobičajeno.
Za prodaju nema potrebe da brine. Ima redovne kupce. Od tikvi se sve prodaje. Već pomenute semenke su izuzetno tražene i solidno plaćene, a pored njih prodaje se i samo meso tikve. Ono se koristi na razne načine: za kolače, zatim za pravljenje soka i za pekmeza. Pekmez od tikve je posebno interesantan. Recept za ovaj specijalitet je prilično jednostavan, a efekat, savršen. U prilog tome najbolje govore redovne mušterije iz Beograda i Novog Sada.
NAJGENIJALNIJI IZUM 21. VEKA? Osim što je NAJBEZBEDNIJI katanac na svetu, ima još mnogo prednosti
Nikola naglašava da će njegova naredna ratarska sezona opet biti u znaku tikve. Kalkulisao je, poverava nam se, računao, presabirao se i na kraju zaključio da mu je to najisplativija biljna kultura i najekonomičniji posao.