PRIPREMA ČOKOLADE "SRBIJANKA" KOŠTA 15.000 EVRA: Plaća se čak i njen izgled (VIDEO)
Hiljadu dinara za 125 grama.
Za čitav proces pripreme jedne specijalne čokolade u Srbiji potrebno je oko 15.000 evra. Njen poseban oblik napravljen pomoću specifičnih kalupa čini je jednom od najskupljih na našem tržištu, čija je cena za 125 grama 1.010 dinara.
- Da biste napravili jednu ovakvu čokoladu, potrebno je nekoliko stvari. Neophodni su kalupi od plastike, a da bi se ti kalupi napravili potrebni su alati koji se prave od čelika. Jedan takav je težak od 200 do 400 kilograma, i potrebne su velike količine kalupa - objašnjava se na TikToku.
Kako navodi, za neku manju proizvodnju potrebno je 100 kalupa, a jedan košta 20 evra.
- Pored kalupa i čokolade koje moramo da napravimo količinski dosta, da bismo mogli da izađemo na tržište, potrebne su i kutije. One, takođe, nisu standardne, za njih se radi posebna štampa i posebni alati, a za sve to nam je potrebno oko 15.000 evra - zaključuje proizvođač.
Izvor: Srbija Danas/Kurir/M.A.