Domaća kobasica SVE POPULARNIJA, ali je proizvodnja SVE MANJE isplativa: Koliko Srbi zarade u ovom poslu?
Domaća kobasica sve je popularnija namirnica na trpezama, ali zbog sve skupljeg mesa proizvodnja nije naročito isplativa.
Najbolje prolaze brendirane kobasice koje se prepoznaju po geografskom poreklu.
U Turiji, prestonici vojvođanske kobasice, kažu da drže najnižu moguću cenu, nekad po kilogramu zarade tek 50 dinara. No, cilj im je pre svega da promovišu svoju kobasicu i manifestaciju (Turijska kobasicijada).
Da im to uspeva, svedoče i nedavne scene iz Beograda, gde je razgrabljeno sve što su Turijci doneli.
Iskusite JEDINSTVENI doživljaj GRČKE uz neverovatne POPUSTE
SJAJNE VESTI! Srbija napreduje DEVET PUTA BRŽE od Evrozone: Ove godine rast 4,5 ODSTO!
Otkazan najveći Sajam turizma: Posledice će se osetiti širom sveta
- Danas nije baš isplativo proizvoditi kobasicu. Meso je skupo zbog manjeg stočnog fonda, a prodajemo je za minimalnu cenu. Kilogram sveže turijske je 500 dinara. Ulaganje po kili je oko 450 dinara, pa računajte. Prosušene kobasice prodajemo za 600 dinara. Bili smo u Beogradu posle 17 godina, neverovatna navala, svi proizvodi su razgrabljeni u par sati. Neki su se i ljutili, ali ne može selo od par hiljada da nahrani grad od par miliona - kaže Željko Popić, predsednik Udruženja kobasicijada Turija.
Njegov kolega preko Dunava, u Sremu, kaže da je potražnja za domaćom kobasicom svake godine sve veća. Mnogi mali proizvođači u Sremu ponovo su počeli da pune i suše kobasice. Godina, iako kilava, na kraju je donela solidno sušenje, pa se očekuje i dobar kvalitet.
- Kvalitetna domaća kobasica iziskuje mnogo vremena. Svinjče treba da se hrani barem godinu i po, da meso ne bi bilo puno vode. Svežu sremsku kobasicu na jednom dimu možete naći po 600 dinara, suva koja već može da se jede od 700 do 800 dinara po kilogramu. Ljudi sve češće prave svoje kobasice, ali mnogi nisu registrovani za proizvodnju pa imaju problem sa inspekcijom. Moraš odneti svinjče u registrovanu klanicu, vratiti polutke, te imati adekvatan prostor za obradu mesa - priča Stanislav Đierčan iz Udruženje Sremska svinjokolja i kobasicijada iz Šida.
Kaže, sremska kobasica ima 30 odsto masnoće, ali tvrde masnoće, ne od sala, ostalo je kvalitetno meso. Kako dodaje, manifestacije koje se organizuju u čast kobasice pravo su blago u ova napeta vremena, "jer kad ljudi pričaju o kobasicama, nikada se ne posvađaju".
Jedna od stvari koja je vezana za proizvodnju kobasice je njen sezonski karakter. Radi se tokom hladnih dana kada temperature padnu ispod 10 stepeni, jer se čisto meso suši na promaji, kako to rade i u Pirotu, gde prave čuvenu peglanu kobasicu.
Dragiša Jovanović kaže da je peglana kobasica izuzetan delikates, zapravo "upakovan tartar biftek u crevo" i stavljen da se suši. U nju ne idu "ostaci" ili "šareno meso", nego komadi najčistijeg mesa, bez žilica i masnoća. Cena kilograma sušene peglane je oko 3.000 dinara. Ali ni ulaganja nisu mala.
- Računajte da je kilogram junećeg mesa 750 dinara, kozje je oko 700 dinara po kilogramu, ako hoćete lepo i čisto meso. Zbog malog stočnog fonda sve je ograničeno, posle praznika više ne možete ni naći stoku. Začini i creva budu oko 50 dinara po kilogramu, majstori za punjenje i vezivanje naplaćuju se od 50 do 70 dinara. Traženje stoke, prevoz, nabavka, distribucija, majstori za klanje... Računajte minimalno oko 1.000 dinara ulaganja po kilogramu. Nakon toga kobasica kalira 50 odsto tokom sušenja, dakle to vam je onda ukupno 2.000 dinara - kaže Jovanović.
U ostalih hiljadu dinara koji se računaju kao zarada ulazi rad koji se ne plaća, koji majstor obično uradi sam ili mu pomaže porodica. Pre svega, sušenje i peglanje. Samo jedan komad kobasice u tih mesec dana treba da se pegla oko sat vremena.
No kako otkriva, kobasice je gotovo već sve prodao, ostalo mu je nekoliko komada do jeseni i nove ture.
Cena pravljenja peglane
➜ Kilogram junetine 750 dinara
➜ Kilogram kozjeg mesa 700 dinara
➜ Začini i creva 50 dinara po kilogramu
➜ majstori za punjenje i vezivanje 50-70 dinara po kilogramu
➜ Traženje stoke, prevoz, nabavka, distribucija, majstori za klanje... Ukupno 2.000 din/kg
➜ Konačna proizvodna cena je 2.000 dinara po kilogramu jer kobacica tokom sušenja kalira 50 odsto
➜ (U cenu nisu uračunati troškovi sušenja i peglanja)
Prodajne cene za kilogram kobasice
- Turijska 500 dinara
- Sremska na jednom dimu 600 din.
- Sremska suva 700-800 din.
- Peglana 2.000 din.
GRAĐANI, OPREZ: Vaš telefon vas možda špijunira od trenutka kad ste ga kupili, a vi to ni ne primećujete
Davni san svakog ozbiljnog gejmera: Ovo je ono na šta ste dugo čekali! (FOTO)
PREGOVORI U TOKU: Ukrajina i Amerika hoće da UNIŠTE „Severni tok 2”!
Guberinić: Novi biznisi i inovacije zapošljavaju ljude
Blaga zima pomrsila račune: U Srbiji mnogi ostali praznih džepova, ali EVO KO JE SAČUVAO NOVAC! (FOTO)