ZA RUKOM MU JE POŠLO NEŠTO SASVIM NEOBIČNO: Umesto rakije kroz srpski kazan je poteklo meksičko piće! (FOTO)
Biljka koja dolazi iz porodice ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika, a čak je slađeg ukusa od meda!
Kada se spomene Šumadija, uglavnom je prva asocijacija na vinograde ili i tradicionalnu rakiju od šljive koja se prenosi sa kolena na koleno, ali Draganu Jovanoviću nadomak Topole, ovih dana kroz kazan poteklo je sasvim neobično piće, i to od biljke agava koje se proizvodi na južnoameričkom kontinentu.
MUKA UDARILA NA SRPSKE VOĆARE! Milosavljevići ostali bez roda, a župski vinogradi ove godine "pričaju tužne priče"
"DOLARU SE LOŠE PIŠE" Mračne prognoze analitičara za američku valutu
VELIKE PROMENE U OTPLATI KREDITA! Pogledajte računicu na primeru od 500.000 dinara i koliko ćete uštedeti
- List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, kod nas se slabo konzumira - kazao je Dragan Jovanović poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica.
Agava je biljka slična kaktusu ali nije, dolazi iz porodice je ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.
- Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam - dodao je Jovanović.
Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok u Meksiku se konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandžinog soka, a dodaci mogu biti i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.
RADNICI FIJATA OD SUTRA NA PLAĆENOM ODSUSTVU: Primaće naknadu od 65 odsto zarade
HARVARD POTVRDIO EKONOMSKU MOĆ SRBIJE: Do 2028. ćemo se brže razvijati od regiona, ali i od nekih članica EU
SRBI IPAK MOGU U GRČKU! Devet načina da već sutra jedete giros na plažama sunčane Helade
RAST CENA KUKURUZA I PŠENICE: Ko su kupci srpskih žitarica?
Turci imaju svoje metode za SUOČAVANJE SA KRIZOM: Umesto deviza u "SLAMARICAMA" ČUVAJU ZLATO