25 EVRA ZA KILOGRAM MESA: Rajko iz Zrenjanina se obogatio prodajom samo jedne vrste ptica, a NIJE ZAHTEVNA ZA UZGOJ
Radivoj Rajko Olćan već dve decenije uzgaja nojeve.
Neko gaji ovce i koze, neko svinje ili krave, a Radivoj Rajko Olćan iz Zrenjanina dvadeset godina uzgaja nojeve. Na obodu grada, na parčetu zemlje, podigao je farmu na kojoj borave ove egzotične ptice.
KONAČNO POJEFTINILI UGALJ, DRVA I PELET! Cena za kubik 5.000 dinara, pogledajte kako se kreću cene i drugih ogreva
PROIZVOD KOJI KORISTIMO SVAKOG DANA UPRAVO JE POJEFTINIO: U srpskim marketima i za pristojnih 30 PROCENATA
DA LI JE OVO JE NAJJEFTINIJE MESTO ZA LETOVANJE U GRČKOJ? Mnogi Srbi putuju baš tamo jer je još i izuzetno lepo
– Hteo sam da radim ono što ne radi niko drugi i da imam nešto što nemaju drugi. Nisam za obične stvari, to mi je dosadno. Volim izazove, da istražujem, da učim, i to mi je zabavno. Tako sam, pre dve decenije, otkrio nojeve. Uopšte nije bilo lako. Prvo, ne da vas niko ne razume, nego vam i kaže da niste čitavi. A drugo, učio sam u hodu, pa je bilo uspona i padova, kredita, ulaganja bez vraćanja… Prošlo je dosta vremena dok nisam došao do toga da budem svoj na svome – priča Olćan za medije.
On je odlučio da mu zarada od nojeva budu jaja i pilići. Da bi se iz nojevih jaja izlegli pilići, morate da imate poseban inkubator. Naš sagovornik objašnjava da običan, onaj za piliće, proizvodi previše vlažnosti. A za nojeva jaja je potrebna suva mikro klima, kao u Sahari.
Ženka leži na jajima danju a mužjak noću
– Drugar mi je za 500 evra napravio inkubator koji na tržištu košta deset puta više. Jaja prvo moraju da odstoje 10 – 11 dana, onda idu u inkubator i tamo provedu četrdeset dana. Poslednja dva dana se prebacuju u valjaonik i onda se izleže pile noja. Mada, meni se dogodilo da u, kako ja kažem, zatvorskim uslovima, na farmi, ženka noja legne na jaja, što je baš retko – priča Olćan.
Kad se to dogodi, ženka leži na jajima danju a mužjak noću. Da od pileta postane noj od 120 kilograma potrebno je godinu dana, ali tek sa tri, četiri ili pet godina nojevi dožive polnu zrelost. Nojevi su, kaže Rajko, kod njega kao u „Hajatu“.
– U pustinji noj jede šta nađe, poneku travku, takoreći ništa. Ovde svaki dan dobije kukuruz, tritikale, ovas, detelinu, suvu i zelenu, vitamine i minerale. Najvažnije je da u hrani nojevi dobiju dovoljno celuloze. Oni se instiktivno prejedaju, jer u pustinji ne znaju kada će naići na sledeći obrok. Hranu vare 40 sati i to prvo u mišićnom želucu, u kom se nalazi 1,5 kilograma kamenčića, koji tu hranu drobe i melju. Onda tako samlevena hrana odlazi u žlezdasti želudac sa enzimima – objašnjava naš sagovornik.
Meso nojeva ekstra kvalitetno
Nojevi su izuzetno korisne životinje, dodaje on. Meso im je ekstra kvalitetno, nije masno i idealno je za dijabetičare ili kardiovaskularne bolesnike, koji kad jedu meso noja, kao da jedu šargarepu.
– Ako me pitate koliko je isplativo, reći ću ovako. Jedan noj, ako sve od njega prodaš, košta kao dva bika, a ne traži ništa. Hranu jednom dnevno, vodu i malo brige, da paziš da ne pobegne. A znate koliko posla ima oko jednog bika – nastavlja Rajko.
Od jednog noja težine od 100 do 120 kila dobije se 30 do 35 kilograma čistog mesa. Cena kilograma je 25 evra. Tu su i perje i čuvena mast od noja, apotekarska, koja se po kilogramu plaća i do sto evra. Nojevo meso je, inače, i na meniju kod Olćanovih.
– To je izuzetno kvalitetno meso, ima ukus kao teletina. Najviše volim supu od noja. Posle toga, rinflajš, krompir i sos, čisto uživanje. Zna to onaj ko je probao – završava priču Radivoj Rajko Olćan.