ŽENA PLATILA PILE 2.000 DINARA MISLEĆI DA JE ORGANSKO - mirisalo na koncentrat: Kako prepoznati pravi proizvod?
Danas veliki deo kupovine od malih proizvođača obavlja putem društvenih mreža
Kilogram organske piletine košta bar tri puta više od klasične, ali je sve je više potrošača u Srbiji spremno da izdvoji ovoliki novac da bi bili sigurni u ono što jedu. A da li su sigurni?
STANOVI OD 24 KVADRATA 600.000 DOLARA: Prodaju se kako alva u jednom gradu
JEDNA DRŽAVA PORODILJAMA PLAĆA I DADILJU? Pravila o odsustvu majki sa posla su različita širom veta
Svi su saglasni da uzgojiti organsko pile nije lako, pa ipak, ovu vrstu piletine nudi nebrojeno mnogo proizvođača u Srbiji, toliko mnogo da se stiče utisak da se u našoj zemlji samo takvi pilići i gaje. Ipak, neretko kupci ostanu razočarani kada im stigne ovo zdravo pile, jer im izgleda i miriše isto kao i ono iz supermarketa.
Kako se danas veliki deo kupovine od malih proizvođača obavlja putem društvenih mreža, lako je kupcima "podvaliti" svašta na neviđeno.
- Kupila sam organsko pile, platila skoro 2.000 dinara za pilence od dva kilograma jer sam želela da budem sigurna da ću imati zdravo meso za bebu koja je tek počela da jede. Očekivala sam tamno meso i odsustvo onog karakterističnog mirisa koncentrata, a dobila sam pile koje izgleda isto kao i svako koje sam do sada kupovala. Ne samo što izgleda, nego se tako i oseća - objašnjava Tanja Ivić.
Tanja se žalila proizvođaču koji joj je nakon kraće rasprave priznao da nema sertifikat za organsku proizvodnju, ali da poslednjih mesec dana pile nije hrano koncentratom kako bi ga "očistio" i da je svakako zdravije od klasičnih tovljenika.
Negativno iskustvo ima i Mirjana Marić iz Požarevca kojoj su ponudili organsko pile teško neverovatnih pet kilograma. A najčešće žalbe na kvazi organske piliće su zeleni komadi mesa koje kupci otkriju kada počnu da ga tranžiraju, a za koje stručnjaci objašnjavaju da nastaju kada mišićna vlakna ostanu bez kiseonika usled snažnog mahanja krilima nakon dugog perioda mirovanja, što je karakteristično za tovljene piliće.
NAKON ZLATIBORA STIGAO I RAČUN SA KOPAONIKA: Cene paprene - evo koliko treba da izdvojite za dva soka (FOTO)
NOVI DIGITALNI AUTOPUT BIĆE NAJMODERNIJI U SRBIJI: Prva deonica već u 2022. godini!
Organska piletina je prirodno gajena, hranjena lokalnim organskim žitaricama koje nisu GMO. Napolju su i kljuckaju po dvorištu. Ne dobijaju ni lekove ni hormone i prodaju se celi, očišćeni i zapakovani. Cena im se kreće oko 900 dinara po kilogramu.
Stručnjaci kažu da je najbolji način da se rešimo sumnji da li je nešto organsko ili nije, da tražimo od proizvođača da nam pokaže sertifikat o organskoj proizvodnji. Takođe, trebalo bi na proizvodima tražiti nacionalni logo koji to i potvrđuje.
Ne postoje podaci o ukupnom broju sertifikovanih proizvođača piletine u Srbiji za 2020. godinu, ali da su se godinu dana ranije "mogli nabrojati na prste".
Razlog tome je, kažu, što za sve animalne proizvode, proces prelaska na organsku proizvodnju dug. Osim što morate da sertifikujete životinjsku proizvodnju, morate da sertifikujete i biljne površine sa kojih ćete da koristite hranu za te životinje. Po pravilniku gro biljne hrane mora da se obezbedi iz sopstvene proizvodnje. To mora da bude jedan zaokružen proces.
Osim toga, životinje moraju da imaju određen prostor za kretanje, ne smeju da budu skučene kao tovni pilići.
Organska proizvodnja živine u Srbiji zato i jeste slabije razvijena u odnosu na ostale vrste organske proizvodnje, jer su potrebne velike površine za relativno mali broj životinja. Takođe, živina mora stalno da ima lak pristup otvorenom prostoru.
U organskoj proizvodnji ne koristi se koncentrat, starteri, koštano brašno, soja, antibiotici i ostale potencijalno štetne supstance.
- Pojam organsko danas se upotrebljava za sve i svašta. Danas svako ko gaji domaće piliće svoj proizvod naziva organskim, a nije. To pile jeste zdravije od tovljenih, ali nije organsko i ne bi trebalo brkati ove pojmove - objašnjava Rajko Panić, proizvođač domaćih pilića iz okoline Beograda.