SKUPOCENA GLJIVA ZBOG KOJE "PADAJU GLAVE"! Ove godine se u Srbiji prodavala i po 500 evra za kilogram
Raste samo na određenim područjima i to ispod zemlje
Rat za teritoriju na kojoj rastu tartufi u Srbiji traje godinama. Nedavno je jedan u našoj zemlji završen tragedijom u kojoj su ubijena dva brata iz Futoga. Ove skupocene gljive, zbog kojih je i došlo do kobnog sukoba, ove godine su u Srbiji prodavane i po 500 evra za kilogram, a njihova cena može da ide i daleko više. Sve zavisi od vrste i kvaliteta, pa nije retko da se za kilogram tartufa dobije i manje od 100 evra.
KRIZA TEK DOLAZI! Ističu subvencije, na naplatu stižu porezi: Da li će biti treći paket pomoći privredi u Srbiji?
"NOVOGODIŠNJI POKLON" ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE: Konačno poznat datum jednokratne isplate penzionerima!
KOJU JELKU NAJČEŠĆE KUPUJETE? Koje su prednosti veštačkih i prirodnih i kako se kreću cene ove godine
Raste samo na određenim područjima i to ispod zemlje, te su za njihovu potragu neophodne ili svinje koje prirodno privlači miris, ili psi posebno dresirani za to. Prema određenim procenama, za štene koje se specijalno obučava za traženje ovih gljiva, potrebno je izdvojiti od 500 do 1.000 evra u zavisnosti od stepena obučenosti.
Još jedan razlog tako visoke cene jeste aroma koja veoma brzo ispari, zbog čega je veoma bitno da što pre tartuf stigne od šume do potrošača. A, star tartuf nema ni cenu niti kupca.
U Srbiji o ovim gljivama retko ko hoće da priča otvoreno. Dugo se, kako tvrde stručnjaci, nije znalo da u Srbiji postoje tartufi, jer su, u vreme nekadašnje Jugoslavije, Slavonija i Istra u tome bile dominantne. Tek kada je došlo do raspada SFRJ, italijanski trgovci su krenuli i u Srbiju da traže tartufe.
Prema ocenama stručnjaka, cena tartufa je relativan pojam i svake godine se menja. Dešava se da je jedna otkupna cena u Srbiji, dok u inostranstvu dostigne višestruko višu vrednost. Tako se vrednost od prosečnih 100 evra za kilogram u Srbiji, u Italiji, recimo, može dobiti i 5.000 evra.
Cena zavisi od veličine, vrste jer postoji crni i beli koji su skuplji, zatim od stepena oštećenosti i oblika. Na cenu utiče i starost ove gljive, te je zreo tartuf veoma vredan, dok mlad praktično ne vredi ništa.
Novembar je inače prava sezona za tartufe. Tada ih u Srbiji ima najviše, a kvalitet gljive je najbolji. U Srbiji ih najviše ima u okolini Obedske bare i Deliblatske peščare, ali i na Fruškoj gori, planinama Kosmaj, Rudnik, Oplenac i na Svrljiškim planinama. Ima ih i oko reka Jasenice, Karaš, Lug i Bosut.
Procene su da se u Srbiji godišnje pronađe i do tri tone tartufa.
U svetu postoje stotine vrsta tartufa od kojih je svega desetak jestivo. Uglavnom rastu u šumama širom Evrope, a u poslednje vreme pronalaze se u Oregonu i Australiji.
U regionu, jedna od najpoznatijih regija bogata tartufima jeste Istra. Oni pronalaze neverovatnih 7-9 tona tartufa godišnje, 30 odsto od toga čine češći, crni tartufi, dok 70 odsto čini sezonski beli tartuf koji se može naći samo u periodu od septembra do decembra i cena na tržištu mu je puno viša, a dostiže i do neverovatnih 5.000 evra po kilogramu.
Tartufi se termički ne obrađuju i ne peru se. Pre upotrebe se obrišu od zemlje posebnim četkicama pa se najčešće ribežima, seku na već gotovo jelo. U uglednijim restoranima ova radnja se obavlja, najčešće pred gostom. Od jednog tartufa, komada, može da se napravi nekoliko jela, pa je i to razlog za visoku cenu.
U ovom trenutku u Srbiji ima desetak firmi koje se bave organizovanim otkupom tartufa, ali i daljom preprodajom i izvozom.