SVE VIŠE LAŽNOG MEDA U SRBIJI: Iskusni profesor Stamenković otkrio VELIKU TAJNU, kako da prepoznamo prirodni proizvod?
Umnožavanjem pčelinjih društava pospešuje se biljna proizvodnja
Za pčelare širom zapadne Srbije prethodna godina nije bila najsjanija, jer su zbog slabe ispaše prinosi bili mali, a na tržištu se pojavila velika količina veštačkog meda koji je jeftiniji i samim tim privalčniji za kupce.
KOVID PASOŠ VS. DIGITALNI SERTIFIKAT: Mnoge države već uveliko razmatraju uslove za putovanja, a gde je tu Srbija?
BEG OD GRADSKE VREVE ZA SAMO 15 EVRA: Ove predivne lokacije nalaze se na samo sat vremena od Beograda
Obaveštenje Addiko banke o radu na unapređenju sistema
Najsigurniji način da se dođe do prirodnog meda jeste da se kupi direktno od pčelara, a proizvođači poručuju da je veoma teško razlikovati prirodni od veštačkog.
- Tačno znati koji pravi pčelinji med, a koji je falsivikovan okularno se ne može reći, to se precizno samo analizom može utvrditi. Jedan od načina za prepoznavanje je taj kada se med uzme u kašičicu, podigne uvis, on se spušta u sitnim nitima dok je na kašičici. Kod sumnjivog meda, pojavljuju se kapi - kazao je prof. dr Svetomir Stamenković.
On je istakao da je još jedan od gorućih problema neadekvatno prskanje voća zbog čega se beleži sve manje pčelinjih društava, ali i pomor pčela.
- Prskanja u voćnjacima uveliko traju i zbog toga se već beleže prva trovanja pčela u ovoj godini. Jedna otrovana pčela, znači deset otrovanih u polju. Jako je bitno da voćari razumeju važnost pčela, jer bez njih nema dobrog prinosa u voćarstvu. Pčele moramo čuvati, moramo negovati, gajiti, umnožavati i povećavati broj pčelinjih zajednica, kao i broj pčelara - kazao je profesor.
Umnožavanjem pčelinjih društava pospešuje se biljna proizvodnja i povećavaju prinosi gajenih biljaka za sve ljude na planeti.
A poznatao je da je još davnih dana Ajnštajn je rekao, kada bi pčele nestale čovečanstva ne bi bilo za četiri godine, a ako ne za četiri sigurno za deset.