Veliki uspeh za srpski turizam! Srbija se našla u Mišelinovom vodiču za 2024. godinu! Ovi restorani su najbolji u Beogradu
MIšelinove zvezdice su najvažnije priznanje u svetu turizma i kulinarstva
Zahvaljujući različitim kulturološkim i geografskim karakteristikama, Srbija ima veoma bogatu i raznovrsnu kulinarsku mapu. To srpsku gastronomsku ponudu čini primamljivom za ljude širom meridijana. Nju upotpunjuje i paleta najkvalitetnijih vina, u kojoj dominiraju autohtone sorte.
Najbolje od svih tih uticaja prepliće se na ušću Save u Dunav. Beogradska gastronomska ponuda koja na prefinjen način kombinuje ukuse Istoka i Zapada, Mediterana i Balkana, prepoznata je i od najprestižnije međunarodne instance za gastronomiju.
Naime, u novom Mišelinovom vodiču za 2024. godinu našlo se čak 22 restorana iz srpske prestonice, od kojih su se pet po prvi put našli na ovoj prestižnoj listi: Istok, Pinot, Na Ćošku, Klub Književnika i L’Adresse. Time se srpska prestonica svrstava u sam vrh kulinarske ponude Evrope.
Povodom sjajnih vesti o srpskim restoranima koji su se našli u novom Mišelinovom vodiču oglasila se i Turistička organizacija Srbije i naglasila da nastavlja da podržava pozicioniranje Srbije kao gastronomske destinacije na međunarodnoj sceni.
- Pozicija Srbije na svetskim gastronomskim mapama od velikog je značaja za celokupno predstavljanje Srbije kao turističke destinacije, a Mišelin je potvrdio kontinuirani rad i kvalitet naše ugostiteljske scene koja ide u korak sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama. - izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović.
Restorani u MISHELIN vodiču
U kategoriji preporučenih restorana i dalje se nalaze svi prošlogodišnji restorani, Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste, Bela Reka, Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace, dok od ovogodišnjih noviteta tu su Pinòt, L’adresse, Na Ćošku i Klub književnika.
Od brojnih beogradskih restorana izdvaja se "Metropolitan Grill", koji se nalazi u blizini Muzeja savremene umetnosti i u okviru međunarodnog lanca hotela, stavlja mediteransku kuhinju u centar pažnje. U kosmopolitskom okruženju, gde se dodiruju srpski, balkanski i orijentalni uticaji, ponuda jela će zadovoljiti i najzahtevnija nepca.
Sa eklektičnim muzičkim ambijentom i veličanstvenim pogledom na grad, "Sky Lounge" nudi savremenu kuhinju sa internacionalnim ukusima, spajajući azijske i mediteranske uticaje. Izbor ribe je izvanredan!
U restoranu "The Twenty Two", koji se nalazi na desetom spratu hotela Metropol, u univerzitetskoj četvrti, kuhinja je poznata po visokom kvalitetu, a koktel bar po svojoj sofisticiranosti. Prijatno iskustvo upotpunjuje panorama grada od 360 stepeni, omogućavajući gurmanima da dožive neverovatan pogled na zalazak sunca.
"Iva New Balkan Cuisine" je još jednom prepoznata po odličnom odnosu cene i kvaliteta i time zadržava svoju prepoznatljivost.
Izbor restorana koje preporučuje "Michelin Guide Beograd 2024" može se besplatno pronaći na sajtu i aplikaciji "Michelin Guide".
On dolazi kao dodatak izboru hotela vodiča, koji baca svetlo na najekskluzivnija i nezaobilazna mesta za boravak u Beogradu i širom sveta.
Svaki hotel u Vodiču je izabran zbog svog stila, usluge i izuzetnog karaktera (sa paketima koji odgovaraju svim budžetima) i mogu se rezervisati direktno na veb stranici i aplikaciji "Michelin Guide".
Otkrijte savršene adrese za mlade putnike u Beogradu, a možete ih pronaći OVDE.
Šta je Mišelinov vodič
Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.
MIšelin je kompanija prvenstveno poznata po proizvodnji guma, ali u turističkom svetu njeno ime se veže, pre svega za Mišelinov vodič.
Ta kompanija je 1900. godine počela da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima.
Braća Andre i Eduard Mišelin su te davne 1900. godine izdali vodič koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, listu automehaničarskih radnji, benzinskih stanica i hotela.
Između ostalog, vodič je sadržao anonimne ocene evropskih restorana koje su se odnosile na:
- kvalitet jela
- veštinu kuvanja
- originalnost jela
- cena (lokalni standard određuje prosečnu cenu)
- doslednost posetilaca
Posle dvadeset godina u vodiču su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su brzo izazvali pažnju šire javnosti. Videvši popularnost kategorisanja restorana, braća su unajmila tim privatnih inspektora, koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane.