VIŠNJICI U TOPLIČKOM KRAJU PRETE DA BUDU PREPOLOVLJENI: Iz Ministarstva kažu da neće stajati po strani
Kasna berba, slabiji kvalitet i manjak hladnjačara su gorući problemi
Iako su se poslednjih dana vremenske prilike stabilizovale, još uvek nema naznaka kada bi mogla da počne berba višanja u Topličkom kraju. Dok otkupljivači i hladnjačari tvrde da cenu višnje određuje njen kvalitet, koji je ove godine sporan, proizvođači traže reakciju države, jer je ponuđena cena od 25 dinara po kilogramu ponižavajuća i ne obezbeđuje nikakvu zaradu.
Da li nas od jula čeka NOVO MASOVNO SMANJENJE PLATA? Evo zašto će zarade biti na većem udaru nego radna mesta
POČELA PRODAJA EKOLOŠKIH AUTOMOBILA U SRBIJI: Prvi ugovori za subvencije biće potpisani do kraja nedelje
SKOČILE CENE HRANE: Na ovo poskupljenje najviše uticala SVINJETINA i to čak 80 odsto
Iako su proizvođači višanja početak berbe i za mnoge prvi prihod u godini, čekali kao "ozebao sunce", po svemu sudeći, sa najavljenom cenom od 25 dinara za kilogram, neće se ogrejati.
Zato Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca, planira da smanji proizvodnju. Kaže da neće više da se muči da bi isplatio radnika i apotekara.
U nešto boljoj poziciji su oni voćari koji imaju ugovorenu proizvodnju sa hladnjačama, koje obezbeđuju ne samo repromaterijal, već i znatno bolju cenu.
Miodrag Mijajlović, kooperant jedne hladnjače u Kuršumliji, navodi da uspeva da dobije 50 - 60 dinara po kilogramu i zadovoljan je.
Situacija sa višnjom sigurno ne bi imala ovako haotične razmere, da je podizanje zasada u prethodnom periodu pratila i izgradnja hladnjača. Trenutno, tek nekoliko njih, sa relativno skromnim kapacitetima, ni približno ne zadovoljavaju potrebe primarne proizvodnje.
To potvrđuje i Dušan Ilić, komercijalista u hladnjači. Zbog skladišnih i preradnih kapaciteta, nisu u mogućnosti da otkupe veće količine od kooperanata sa kojima imaju dugogodišnju saradnju.
- Država neće stajati po strani i posebnu pažnju će obratiti na male proizvođače, koji su i stvorili ovaj srpski brend - kaže savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić.
Najavljuje inspekcijske organe na terenu koji će pokušati da zajedno sa proizvođačima i prerađivačima, na otkupnim mestima i na mestima gde se predaje višnja, utvrde zajednički kvalitet.
Višnja se u Srbiji gaji više od 140 godina, intenzivna proizvodnja u Toplici traje skoro sedamdeset.
Predstojeća sezona berbe i otkupa, u kojoj bi moglo da ostane najviše neobranih višanja u voćnjacima do sada, u mnogome će odrediti i dalju sudbinu ove tradicionalne proizvodnje.
NEMAČKA BERZA MENJA PRAVILA? Poverenje u tržište kapitala stradalo zbog skandala!
POČEO UPIS BRUCOŠA U NIŠU: Na ovim fakultetima je najveća gužva
JOŠ TEŽI ODLAZAK NA RAD U NEMAČKU: Ističu olakšice iz 2016. godine, a evo na koga se odnose!
VRTOGLAVO SKAČE CENA ZLATA: Na velikim dukatima zlatari mogu da zarade i do 94.000 dinara!
AKO IDETE U GRČKU, OVO NOVO PRAVILO MORATE ZNATI: Koliko osoba sme da se vozi u privatnom automobilu, a koliko u taksiju?