ŽUPSKE VINOGRADE OVA GODINA NIJE MAZILA: Napao ih grad i tukla plamenjača, a da li je onlajn berza spas?
U Aleksandrovačkoj Župi završava se berba belih sorti grožđa.
Dok se autohtona "tamjanika" uveliko prerađuje, "prokupac" i kasne crvene sorte braće se za desetak dana.
U odnosu na prošlu, ova godina je namučila vinogradare. Rod, ukoliko ga ima je dobrog kvaliteta, ali su prinosi upola manji.
Američke federalne rezerve: EKONOMSKI OPORAVAK JE JOŠ UVEK DALEKO
SRBIJA VAPI ZA OVIM ZANIMANJIMA! Najviše potrebne osobe sa srednjom školom - čekaju ih visoke plate
OPORAVLJA SE TRŽIŠTE AUTOMOBILA: Porast broja novih vozila prvi put od početka pandemije
Godina iskušenja za vinogradare. Posebno u rejonu Tri Morave. Sredinom maja tukao je grad, a potom su loza i grožđe stradali od plamenjače.
Dragomir Rajković, vinogradar-vinar iz Gornjeg Zleginja, kaže da je kiša bila do polovine avgusta, tako da je plamenjača sa lišća sišla na grožđe i uništila rod.
Prema njegovim rečima, ljudi su i zaboravili kako se radi, a i dosta košta.
Grožđe su sačuvali najiskusniji – koji od njega žive. Lepi dani krajem leta i blaga jesen, pomogli su da zrno dobije na kvalitetu.
- Moralo je baš da se vodi računa kada da se prska. Mi smo sedam puta tarupirali travu, šišali u vinogradu, što do sad nije bilo - rekao je Saša Nikolić, vinogradar-vinar iz Vitkova.
Šta vinogradare usporava u poslu
Milan Spasić, vinogradar-vinar iz Tržca kaže da su bukvalno 24 sata na liniji.
- Sada moramo da propratimo svaki detalj u vinogradu u berbi, u preradi i u fermentaciji - ističe on.
Vinogradare u poslu usporava nedostatak mlade radne snage. U vinogradu srednje škole u Aleksandrovcu sa tim nemaju problema. Berba grožđa deo je praktične nastave.
Dejan Mihajlović, profesor vinarstva srednje škole "Sveti Trifun" u Aleksandrovcu je rekao da su se ove godine deca bavila i zaštitom.
- Slušala su profesore i videla su koliko je bilo teže ove godine održati zdrav vinograd. Izvukli su suštinu – da nijedna godina ne može biti ista, makar se radilo i o istoj sorti grožđa - rekao je perofesor Mihajlović.
Prepolovljeni prinosi
Prinosi su prepolovljeni, kao i potražnja vina usled pandemije. Na predlog stručnjaka, Vlada je ograničila uvoz grožđa iz regiona, pooštravajući fitosanitarnu kontrolu.
- Morali smo da vodimo računa o sadržaju ohratoksina i o teškim metalima i o nizu drugih problema koji mogu da se jave ukoliko je grožđe lošeg zdravstvenog stanja, što je doprinelo da naši proizvođači grožđa mogu da plasiraju svoje grožđe i da ponuda i tražnja budu u neku ruku, jednake - kaže Marko Malićanin, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije.
Plasman proizvoda omogućen je putem besplatne onlajn berze. To će kažu u Savezu, ubrzati preradu i prodaju, što će pomoći u prevazilaženju problema koje je ova godina donela.