10 zlatnih pravila za zdravlje
Pročitajte 10 osnovnih pravila čijim pridržavanjem u velikoj meri možete pomoći svom zdravlju.
1. Redovna ishrana
Obroke ne smete preskakati. Organizam će najbolje funkcionisati ako imate 3 glavna obroka i 2 međuobroka. Ovo pravilo važi čak i kada držite dijetu.
2. Raznovrsna hrana i hrana bogata vlaknima
Treba umereno konzumirati posna mesa i ribu, posne fermentisane mlečne proizvode, kao što su jogurt i kiselo mleko i mladi posni sir. Ali akcenat svakako treba staviti na povrće i sveže voće kao i sveže sokove od povrća i voća. Ono osim vitamina sadrži i vlakna koja u kombinaciji sa vodom doslovno sagorevaju masnu hranu. Prednost takođe treba dati hlebu i testeninama od integralnog brašna. Najmanje jednom do dva puta nedeljno konzumirajte pasulj,grašak ili sočivo jer su bogati proteinima i korisnim ugljenim hidratima.
Lešnik, badem i orah daju energiju i osećaj sitosti. Sadrže značajne amino kiseline,vitamine grupe B kalcijum , magnezijum i cink kao i nezasićene masnoće. Zbog svoje kalorijske vrednosti treba ih koristiti umereno, najbolje kao međuobrok. Posebno treba istaći značaj ovsenih proizvoda jer su bogati vlaknima, gvoždjem i folnom kiselinom. Balasne materije daju dugo osećaj sitosti i snižavaju holesterol u krvi.
3. Voda
Konzumiranjem dovoljne količine vode i nezaslađenih biljnih čajeva (do2l dnevno) olakšavate organizmu izbacivanje toksina koji doprinose sakupljanju masnih ćelija.Vodu nije dovoljno piti samo kada osetite žeđ. Vodu treba konzumirati u gutljajima tokom celog dana i najbolja je kada je sobne temperature.
4. Šetnja i vežbe
Koliko god da radite,sigurno postoji vreme koje možete posvetiti sebi i svom zdravom telu i izgledu .Kakvi god da su vremenski uslovi, šetnja će vam uvek pomoći da se opustite.
5. Vitamini
Najzdravija varijanta je da C vitamin kao i sve druge vitamine unosite kroz ishranu,ali kako je to često nedovoljno dozvoljen je unos prirodnih dodataka bogatih antioksidantima .
6. Manje masnoća životinjskog porekla
Izbegavati prženu hranu, prerađevine, masna mesa i punomasne sireve, maslac, margarin i kajmak. Posebno se preporučuje hladno ceđeno maslinovo ulje jer obiluje višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje štite srce i krvne sudove.
7. Smanjiti potrošnju zaslađene hrane i pića
Izbaciti beli šećer iz ishrane i zameniti ga prirodnim zaslađivačima kao što su med, malteks, stevia ili fruktoza. Ne koristiti zaslađena i gazirana pića. Tamna, crna čokolada je zdravija od mlečne. Sadrži manje šećera, ali i teobromin, supstancu koja pozitivno utiče na raspoloženje. Prednost takođe treba dati suvom vocu (ne kandiranom), posnim kolačima i biskvitima od celog zrna žita, zaslađenim prirodnim zasladjivačima.
8. Konzumirati manje soli
Namirnice za koje se smatra da imaju dosta soli su mesne prerađevine, koncentrati za supu, začinski dodaci jelima, sirevi, zasoljene grickalice,itd.
9. Umerene količine alkoholnih pića
Prava mera je zlata vredna. Muškarcima se preporučuje najviše dve čaše vina ili piva dnevno ili jedna čašica žestokog pića. Ženama je dozvoljena upola manja doza.
10. Zaboravite cigarete
Ako prestanete sa pušenjem i taj porok zauvek zaboravite, organizam će vam biti zahvalan, a vaše lice i koža će opet blistati.
(Nutricia.rs)