Berlinske krofne
02.05.2014.
14:04
Komentari (0)
Berlinska krofna prži se u dubokoj masnoći i punjena je džemom od šljiva (u Bavarskoj i Švabiji) ili džemom od kajsija (u Austriji).
Potrebno:
- 500g brašna
- kesica suvog kvasca
- 40g šećera
- 1/8 do 1/4 l mleka
- 2 kašike ulja
- 2 žumanceta
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ruma
- džem
- masnoća za prženje
- šećer
Priprema:
Prosejano brašno, šećer i so staviti u nešto veću činiju. Pripremiti kvasac prema uputstvu na pakovanju, dodati ga brašnu, zatim dodati ulje i mleko. Sve to dobro izmešati. Dodati rum i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od činije. Razviti testo na oko 1,5cm debljine, čašom ili modlom vaditi krofne, staviti ih na podmašćeni pleh - da narastu.
Krofne, okrećući gornju površinu nadole, staviti na vrelu masnoću i pržiti oko 2,5 - 3 minuta. Skinuti poklopac, okrenuti krofne i peći ih još 2,5 - 3 minuta...
Pomoću šprica sa dugačkim nastavkom puniti ih džemom. Posuti šećerom.