A KOD NEKIH IZAZIVA SMRT: Zašto neki ljudi nikada ne mogu imati visok nivo holesterola?
Postoje osobe koje su otporne na malariju, konzumiranje ljudske hrane, visok holesterol... A evo i u čemu je "problem".
Genetski sadržaj je nešto što nas razlikuje od ostalih, počevši od boje kose i očiju. Međutim, postoje ljudi koji zahvaljujući mutacijama u DNK imaju sposobnost koju većina nema.
Otporni na visok nivo holesterola
Ispitivanja su pokazala da svaka druga osoba danas pati od visokog holesterola, koji može izazvati ozbiljna srčana oboljenja, pa zato lekari često savetuju da smanjite unos brze i masne hrane. Međutim, postoje ljudi koji o tome ne moraju da brinu i mogu slobodno da navale na jedan ukusni "hepi mil".
Bilo da jedu krofne, jaja, picu, prženu slaninu ili hamburger svaki dan, tim ljudima nivo holesterola ostaje minimalan. Njima nedostaje kopija gena PCSK9, a iako nedostatak nekog gena predstavlja problem, za njih je to u ovom slučaju vrlo korisno. Najčešće se javlja kod Afroamerikanaca koji zahvaljujući toj mutaciji imaju 90 odsto manji rizik od srčanih bolesti.
Otporni na malariju
Malarija je ozbiljna bolest od koje godišnje može umreti i preko 600 hiljada ljudi u svetu. Nju prenose komarci, a za neke ljude to ne predstavlja nikakav zdravstveni problem i to sve zahvaljujući drugoj bolesti. Reč je o specifičnom tipu anemije kod kog postoji abnormalan tip hemoglobina u eritrocitima. Malarija je tip parazita koji ulazi u crvena krvna zrnca i tamo se razmožava i uništava ih. Abnormalni hemoglobin nije dobar domaćin parazitu, pa su oboleli zaštićeni od ove opasne bolesti.
Ljudi koji mogu da jedu ljudsko meso bez posledica
Što iz moralnih što iz zdravstvenih razloga, nijednoj vrsti se ne preporučuje da jede pripadnike sopstvene vrste. Kod ljudi se nekada javlja degenerativna i fatalna prionska bolest mozga slična kravljem ludilu, zbog koje se on pretvara u kašu. Simptomi koji je prate su amnezija i šizofrenija, a sa ovom bolešću se može živeti i do nekoliko godina. U ranijim američkim plemenima, gde se bolest i pojavila, postojao je običaj da se na pogrebnim gozbama u znak poštovanja jede deo pokojnikovog mesa, prenosi blic.zena.rs. Među njima su se nalazili ljudi sa mutacijom G127V gena, koja ih je spasila iako su konzumirali zaražene leševe.
Pročitajte i:
- "UBICA OD POLA TONE": Imala je 450 kg, a pogledajte kakva tragedija ju je navela da smrša
- PRONAĐEN NOVI KRIVAC: Evo šta još loše utiče na erekciju!
- Muče vas bore i virusne bradavice? Ova voćka je pravo rešenje
- 3 u 1: Vitka linija,sjajna koža i manje celulita!
- Jedete noću? Ovo je spisak hrane koju nikako ne treba jesti kad se smrkne