Marmelada od pomorandže
Namaži i smaži!
Potrebno:
- 800g pomorandži (4-5 većih)
- 1 limun
- 6 šolja vode
- 1,4 kg + 340g šećera
+ otprilike 10 tegli (od 250g zapremine) sa poklopcima, levak, hvataljke, kutlača, lonac i šerpa
Priprema:
Temeljno operiti pomorandže i limun. Pomorandže iseći na komade, usput vadeći koštice, pa stavljati u šerpu. Dodati sitno rendanu koru i sok od limuna, kao i vodu, pa staviti na jaku vatru. Kuvati dok ne provri, otprilike 10 minuta. Kad provri smanjiti vodu i kuvati uz često mešanje, 40 minuta ili dok voće ne omekne.
Dok se voće kuva napuniti veći lonac vodom (¾), pa staviti da prokuva. U kipuću vodu staviti tegle, levak, kutlaču i hvataljke, tako da nivo vode prekrije tegle bar 2-3 centimetra. Kuvati 10 minuta. Isključiti ringlu, dodati poklopce tegli i sve ostaviti u loncu dok marmelada ne bude spremna.
U međuvremenu, staviti tanjirić u friz. Pojačati vatru, tako da smesa od pomorandže ponovo prokuva. Dodati šećer i mešati konstantno, 15-20 minuta, dok masa ne potamni. Kafenu kašičicu smese sipati na tanjirić iz friza pa ga ostaviti na pola minuta. Nagnite tanjir potom, ako je masa želirana i polako klizi – marmelada je gotova. Ako je smesa retka i lako curi, još nije gotovo i mora se još kuvati.
Izvadite tegle iz vode i iscediti ih na čistom peškiru. Pomoću levka i kutlače sipati po malo u svaku teglu i tako dok ne utrošite smesu. Ako je curelo sa strane, prebrišite tegle ubrusom, pa ih zatvorite.
Vratite tegle u lonac sa kipućom vodom, ali paziti da ne dotaknu dno niti jedna drugu. Dodati vode ako je potrebno, da prekriju tegle, pa kuvati 10 minuta.
Koristeći hvataljke, pažljivo izvaditi tegle iz vode. Držati ih na suvom i hladnom mestu na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata pre otvaranja.
Kada jednom otvorite teglu, držite je u frižideru. Neotvorene tegle mogu opstati do 6 meseci.
Možete napraviti i marmeladu za odrasle: Dovoljno je da u tegle, pre marmelade, sipate po malo viskija!