NIKO NE ŽELI POSAO S PLATOM OD 2.000 EVRA?! Nude se i smeštaj i hrana, na lepom plavom Jadranu...
Da li verujete da niko neće da radi pod ovakvim uslovima? Nažalost, istina je.
Krčki restoran u sklopu tamošnjeg hostela šefu kuhinje nudi platu od 15 hiljada kuna, ali uprkos 43 hiljade nezaposlenih u ugostiteljskoj i turističkoj struci, njegova kuhinja je prazna.
- Tražimo kvalitetnog a la carte kuvara s iskustvom i nudimo 15 hiljada kuna plate (oko 2.000 evra), smeštaj i hranu, rekla je voditeljka hostela Ana Zec. Reč je o neto iznosu. Objasnila je da je restoran ostao bez kuvara spletom nesrećnih okolnosti. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje reč je o poslodavcima na koje se radnici ne žale.
Pre sezone poslodavci su tražili 22 hiljade sezonskih radnika u turizmu. Najviše su tražili konobare, prodavce, radnike na održavanju, kuvare, čistače i čistačice.
Problema s pronalaženjem sezonaca sve češće imaju ugostitelji širem Jadrana iako mnogi dolaze da rade i iz unutrašnjosti Hrvatske.
- Kvalitetna snaga se teško pronalazi, dolaze iz svih krajeva i svakakvi, ali recimo ove godine se teško nalazi dobra radna snaga, rekao j ugostitelj Tomislav Kirinčić.