Pobedite alergije povrćem!
Uz šest namirnica koje vam nudimo, možete sprečiti ili potpuno zaustaviti alergiju.
Začepljenost nosa i curenje, kijanje, svrab i suzenje očiju, promene na koži... sve su to alergijske pojave sa kojima se susrećemo. Zaustavite pospešivanje alergije pri prvim znacima.
Ove namirnice mogu da odbrane vaše telo od svega stranog i potencijalon štetnog:
1. Luk
Beli i crni luk u sebi sadrže flavanoid tkzv.kvercetin, koji deluje kao antihistaminik. On proizvodi supstance koje blokiraju alergijsku reakcijeu.
Klimatske promene na zemlji produžavaju cvetanje biljaka i širenje polena. Američka akademija za alergije, astmu i imunitet tvrdi da će se sezona alergija produžiti i na oktobar.
2. Brokoli
Brokoli deluje na otčepljivanje sinusa. Kao i luk, ima antialergijsko dejstvo.Bogata je vitaminom C koje snižava nivo histamina, uzročnika alergije. Potrebno je oko 500 miligrama vitamina C da ublaži simptome alergije. U sirovoj šoljici brokolija možete naći čak 80 miligrama ovog vitamina. Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete ga zameniti kupusom ili karfiolom.
3. Šargarepa
Šargarepa je bogata karotenom i pogodno deluje na pojavu alergije. Njeno bogatsvo leži u beta karotenu ali se uz nju i preporučuje unos drugih namirnica koje sadrže likopen i lutein. Možete ih naći u paradajzu i zelenom lisnatom povrću. Neka istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima ređe pate od alergija.
4. Kelj
Ima slično dejstvo kao i brokoli, smanjuje curenje nosa i otčepljuje sinuse. Kelj je bogata vitaminom A i ublažava simptome i ojačava imunitet. Neka istraživanja pokazuju da osobe sa nedostatkom vitamina A češće oboljevaju od alergija i astme.
5. Bundeva
Bundeva je bogata vitaminima A i C, kao i cinkom, te je to čini odličnim borcem s alergijama. Najbolja je kada se koristi kao dodatak ishrani. Vitamin C snižava nivo histamina, a cink i vitamin A jačaju imuni sistem.
6. Celer
Celer pomaže snizavanju visokog krvnog pritiska i kod pojave hroničnih bolesti. Takođe, delotvoran je kod ublažavanja alergijskih simptoma, piše zena.blic.rs. Deluje protivupalno i obiluje vitaminom C koji jača imunološki sistem. Najbolje je da ga jedemo skuvanog na pari jer tada možemo sačuvati sve njegove važne sastojke.