Podstaknite rad oslabljene probave
Rešite probleme sa probavom primenom ovih nekoliko jednostavnih saveta.
Slaba probava može prouzrokovati mnoge neprijatnosti kao što su nadutost, bol u crevima i želucu, kao i loše raspoloženje.
1. Zakiselite nepce
Kiseli ukus pomaže podsticanje proizvodnje želudačne kiseline. Time pripremate probavni sistem na hranu sa kojom ćete započeti dan.
Svaki dan iscedite pola limuna u 250ml mlake vode i popijte pola sata pre doručka.
Jabukovo sirće je, takođe, dobro za probavni sistem.
Nalijte jedan ili dva prsta sirćeta u čašu od 2 dcl, dodajte vodu, nakapajte malo limuna i pijuckajte tokom celog dana.
2. Koristite komorač
Komorač ili divlja mirođija je aromatična začinska biljka.
U Indiji, semenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) često se poslužuju za poboljšavanje probave posle jela i za osvežavanje daha.
Dok ih grickate, ove semenke oslobađaju terpenoid anetol koja zaustavlja grčeve.
Semenke ublažavaju nadutost i smiruju pokvaren želudac.
Možete sirove da ih pospete preko jela i da ih na taj način konzumirate.
3. Fermentisana hrana
Ako imate probleme s probavom, koristite fermentisano povrće kao što je kiseli kupus.
Fermentisana hrana je puna probiotika, koji potiskuju štetne bakterije iz creva, pa samim tim olakšavaju gasove, zatvor, nadutost i druge digestivne probleme.
4. Zaljutite vašu hranu
Uvrstite ljutu papričicu u vašu ishranu. Osim što unapređuje probavu, ljuta papričica deluje antidepresivno, jer kapsaicin koji se nalati u njoj podstiče neke hormonalne procese koji donose prijatan osećaj.
5. Đumbir za lakšu probavu
Ljutkasti đumbir prati glas idealnog sredstva za ublažavanje mučnine. Kako navodi alternativa-za-vas.com, on je pravi melem za želudac i creva. Đumbir opušta probavni trakt i dopušta hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Pomaže boljoj asimilaciji i apsorpciji hrane.