POZITIVNE I NEGATIVNE STRANE: Da li je sirova hrana dobra po nas?
Mnogi izbegavaju da jedu obrađenu hranu, opisujući je kao štetnu za naš organizam...
U poslednje vreme se u svetu vode rasprave o termički obrađenoj hrani, kao i o onoj sirovoj, te se navode pozitivne i negativne strane isključivog pristupa ishrani.
Osnovni cilj svakog režima ishrane je da organizam dobije sve ono što je potrebno za njegovo normalno funkcionisanje. U teoriji, sirova hrana povećava energiju i pomaže u mršavljenju. Termički obrađena hrana izaziva stvaranje štetnih toksina u organizmu, te se odavno nameće kao lošiji izbor. Međutim, da li je takva isključivost dobra po nas?
Sirova hrana je prirodan način unosa proteina i vitamina, a od samog rođenja unosimo sirovo majčino mleko, koje je svakako najzdravije. Obrađena hrana gubi svoja izvorna svojstva, a neki od sastojaka takvih namirnica se iz leka pretvaraju u otrov.
Proizvodi koji nisu termički obrađeni su izuzetno bogati enzimima koji pomažu probavi, a u isto vreme i čiste organizam. Međutim, u sirovoj hrani nema proteina koji su preko potrebni organizmu. Takođe nema ni esencijalnih masnoća, koje se nalaze u ribi ili jajima. Takva hrana je često tretirana raznim pesticidima, pa je potrebno paziti od koga kupujete namirnice.
Najbolje je unositi i obrađenu i sirovu hranu, ali umereno, i kombinovati ih na svakodnevnom nivou. Kako obe strane nose svoje prednosti, ali i mane, umerenim unosom ćete postići pravi balans, neophodan našem telu.