PREKO 200 LOKACIJA U SRBIJI IH KRIJE: Kilogram košta i do 8.000 evra
Naša zemlja ima veoma dobre uslove za uzgajanje najskupljih gljiva, ali taj posao je retkost u Srbiji. Kilogram od 2.000 do čak 8.000 evra. Kod nas ih ima na 250 lokacija.
Zovu ih "hranom bogova" i "jelom aristokrata", jer tartufe i nekada i sada mogu da priušte samo bogataši. Plod koji raste isključivo pod zemljom, a tražen je zbog više od 400 mirisnih nota koje pojačavaju aromu svakom specijalitetu, sada se otkupljuje za 2.000 do čak 8.000 evra po kilogramu. Uzgajanje ove gljive jedan je od najunosnijih poslova, svuda u svetu, pa i u Srbiji. Iako se verovalo da ove pečurke ne uspevaju u našoj zemlji, u protekle dve decenije pronađene su desetine vrsta na 250 lokacija.
Kod nas je po uzoru na Italiju i Francusku počelo plantažno uzgajanje tartufa, ali je taj posao tek u začetku.
- To je i dalje "pionirski" posao kod nas, iako Srbija "leži" na tartufima - kaže za "Novosti" Lazo Jovičić, koji uzgaja tartufe iz hobija. - Imamo idealne geografske uslove, nalazimo se na 45. paraleli, na potezu na kom su Portugalija, Španija, Italija, zemlje poznate po brojnim plantažama tartufa, ali se ne bavimo tim poslom.
HAMBURGER OD 5.000 DOLARA
Na svetskom tržištu vlada veća potražnja za ovim specijalitetima nego ponuda. Gastronomski, to su najskuplji i najcenjeniji dodaci jelu. U kockarnicama, recimo u Los Anđelesu, hamburger srednje veličine sa tartufima premašuje 5.000 dolara. U Americi su napravili čokoladu sa mrvicama tartufa i vanile, a kilogram košta 6.000 dolara.