Prvomajsko roštiljanje
Prvi maj stiže! Osim ako ovaj praznik ne provodite na nekoj udaljenoj destinaciji pijuckajući koktele ili obilazeći evropske metropole, verovatno ćete i vi da uranite sa ostalim radnim narodom negde u prirodu i napravite roštilj uz odabrano društvo.
Saznajte: šta vam treba, kako da zapalite vatru i spremite roštilj, gde da idete i šta da ponesete, a tu su i provereni saveti za spremanje savršenog roštiljskog mesta.
Gde da idete?
Košutnjak, Avala, i Ada su omiljena izletišta Beograđana za prvomajske praznike, ali prevelika posećenost može da upropasti doživljaj. Treba da poranite ranom zorom ukoliko ne želite da većinu vremena provedete u saobraćajnoj gužvi ili jurnjavi za parking mesto.
Reke i jezera su dobar izbor, a ako ponesete štapove za pecanje i imate sreće, na meniju može da se nađe i riblje meso. Loša stvar su rojevi komaraca i mušica, ali dobar sprej protiv buba rešava stvar.
Ukoliko imate vikendicu, ili veliko dvorište, imate i savršenu lokaciju za roštiljanje. Sve vam je pri ruci, a ako se pokvari vreme kiša vam neće upropastiti dan - jednostavno možete nastaviti provod unutra.
Šta vam treba
Novine, šibice, malo drveta, ugalj, meso, ulje, komad slanine, pribor i dobro raspoloženje. Ukoliko ćete vi biti zaduženi za pripremu roštilja, naoružajte se strpljenjem koje će vam biti neophodno da podnesete mnoštvo saveta, pitanja i izvoljevanja koja sigurno neće izostati.
Ponesite neki muzički uređaj na baterije, a ukoliko ne posedujete nijedan – dobar je i tranzistor ili mobilni telefon. Moderni pametni telefoni samo što sami kafu ne kuvaju, tako da će poslužiti svrsi.
Kako da pripremite roštilj
Nekoliko listova novina zgužvajte, preko njih poređajte grančice u obliku trougla, a preko njih stavite malo veće grane. Zapalite novine sa svih strana. Kada većina drveta izgori preko vatre sipajte ugalj i kao blesavi mašite komadom kartona kako bi uhvatio žar. Ako ne pečete vola nema potrebe da stavite 3 kese uglja i spalite pola šume pre toga. Dovoljno je malo uglja koji se može dodati i kasnije. Stavite rešetku i sačekajte par minuta da ogori, onda je premažite komadom slanine i imate spreman roštilj za meso!
Šta da pečete
Na roštilju možete da pečete praktično sve što vam padne na pamet. Ipak, neke stvari su bolje nego neke druge, a lakše ih je i spremiti. Evo ih 3 vrste mesa sa kojima sigurno nećete pogrešiti čak iako ste pre ovoga jedini roštilj videli na TV.
Ćevapi
Zašto: Zato što roštilj bez ćevapa nije roštilj
Kako: Ćevape morate da okrećete neprekidno i pritom posebno vodite računa da ne pregore.
Svinjski vrat
Zašto: Zato što je baš mekan i ukusan na roštilju.
Kako: Nauljite ih i bacite na vatru. Kada se na sredini komada mesa napravi barica - okrenite.
Pileća krilca
Zašto: Zato što su tako ukusna
Kako: Držite ih u marinadi od ulja i začina po želji par sati pre nego što ih ispečete.
Ukoliko želite bogatiju trpezu ubacite kobasice, ražnjiće, pljeskavice, pileći batak ili belu vešalicu.
Dodatni saveti:
- Pored mesa na roštilju ispecite i pečurke i tanko isečeno povrće (tikvice, paprike, plavi patlidžan)
- Meso se soli posle pečenja, pošto so izvlači tečnost čineći ga suvim
- Ako se pojavi vatra dok pečete meso ugasite je vodom iz flaše
- Debelo rolovano meso izbegavajte
- Piletina ne sme da bude roze ni na jednom delu
- Gotovo meso stavljajte u šerpu na čijem dnu je iseckan luk. Šerpu držite zatvorenu blizu vatre da bude topla. Kada sve ispečete možete da stavite par kapi piva preko mesa i na par minuta vratite šerpu na vatru kako bi meso bilo mekše i ukusnije.
Imate li vi neki koristan savet ili poseban način za spremanje roštilja?