Razbijamo mitove o jajima
Rašireno je verovanje kako jaja više štete nego što koriste našem zdravlju. Ove činjenice će vas uveriti u suprotno.
Izvor vitamina i minerala
Vitamini B2, B12, vitamin A, vitamin E… Iznenađeni? Svi ovi, i još drugi vitamini, nalaze se u jajetu i pomažu u nastajanju energije, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, održavanju dobrog vida…
Jaja obiluju fosforom, gvoždjem i cinkom, mineralima koji su itekako bitni za funkcioniranje organizma.
Mnogi od nas ne unose dovoljno gvožđa u organizam zbog čega smo umorni, iscrpljeni i gunđavi. Cink održava vaš imunitet, dok je fosfor bitan za zdravlje zuba i kostiju.
U jajima se, u tragovima, mogu naći i neki važni elementi kao što su jod i selen.
Jaja smanjuju rizik od raka
Celo jaje jedan je od najboljih izvora hranjivog kolina. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje unose veće količine kolina imaju 25% manje šanse da obole od raka dojki od onih koje to ne čine.
Takođe, u drugom istraživanju je dokazano da ne postoji veza između konzumacije jaja i srčanog ili moždanog udara.
Omlet dnevno može smanjiti vaš struk
Naučnici su otkrili da, kad za doručak pojedete jaja, automatski se ne prejedate ni ostatak dana. Ne samo to, nego vrlo često konzumirate manje kalorija i ostatak dana, i to oko 400 manje.
Ovo znači da možete izgubiti više od kilograma mesečno samo na osnovu toga. Razlog je verovatno što vas jaja duže drže sitima, pa ćete ređe posegnuti za nezdravim međuobrokom ili preterati tokom ručka.
(magazin.net.hr)